Erişilebilirlik

Erdoğan, Mübarek'i Halkını Dinlemeye Çağırdı


Erdoğan, Mübarek'i Halkını Dinlemeye Çağırdı
Erdoğan, Mübarek'i Halkını Dinlemeye Çağırdı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mısır Devlet başkanı Hüsnü Mübarek’i gösterilere devam eden halkının isteklerine kulak vermeye çağırdı.

Erdoğan, TBMM’de yaptığı konuşmada Mübarek’den Mısır halkının “insani taleplerini dinlemesi gerektiğini belirtti.

Öteyandan Amerika, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in kabine değişikliğinin işe yaramayacağını, bu ülkede oldukça hassas olan durumun yeni atamalarla değil, yeni adımlarla çözüleceğini bildirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, Mübarek’in görevden çekilmesi gibi bir ifadeden kaçınmakla birlikte, Mısır’da “devletin işleyişini sürdürebileceği bir değişiklik yapılması” çağrısında bulundu.

Washington’un Mısır’daki tüm siyasi kesimlerle “anlamlı diyalog” içine girilmesini istediğini vurgulayan Gibbs, Başkan Barack Obama’nın yaptığı, Mısır’da hür ve adil seçimler düzenlenmesi çağrısını yineledi. Beyaz Saray sözcüsü, Mısır’da değişimin ne zaman ve nasıl yapılacağına Amerika’nın karar vermeyeceğini ya da bir şey empoze edemeyeceğini söyledi.

Gibbs’in açıklamasına rağmen Beyaz Saray yetkilileri, göstericileri yatıştırmak için derhal reformlar yapması yönünde Washington’un Kahire yönetimine baskı yaptığını bildiriyor. Bu reformlar arasında olağanüstü hal yasalarının kaldırılması, sivil toplum örgütlerinin ülkede serbestçe hareket edebilmesi ve siyasi mahkumların serbest bırakılması yer alıyor.

Başkan Obama, Kahire eski büyükelçisi Frank Wisner’ı özel temsilci atayarak, bu önerileri iletmek üzere Mısır’a gönderdi.

Amerika, gerek İsrail’le iyi ilişkiler içinde bulunması, gerekse radikal İslama karşı durmasından dolayı Mısır’da 30 yıldır tek adam iktidarını sürdüren Hüsnü Mübarek’e büyük destek veriyordu.

Bu arada İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da Mısır’daki siyasi kargaşanın, İran tarzı dini bir rejim yaratabileceği uyarısında bulundu.

XS
SM
MD
LG