Erişilebilirlik

Erdoğan'dan İsrail'e Üç Şart; Amerika'ya Eleştiri


Erdoğan'dan İsrail'e Üç Şart; Amerika'ya Eleştiri
Erdoğan'dan İsrail'e Üç Şart; Amerika'ya Eleştiri

İstanbul’da düzenlenen ‘Filistin Büyükelçiler Konferansı’nın açılışında konuşan Erdoğan kanlı Mavi Marmara Baskını’nı hatırlattı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi için temel üç şartın yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.

İstanbul’da düzenlenen ‘Filistin Büyükelçiler Konferansı’nın açılışında konuşan Erdoğan kanlı Mavi Marmara Baskını’nı hatırlattı.

Erdoğan ''İsrail, uluslararası hukuka ve her türlü insani değerlere aykırı bu yasa dışı eylemden dolayı resmen özür dilemedikçe, hayatlarını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarına tazminat ödemedikçe, Gazze'ye yönelik ambargoyu kaldırmadıkça iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi düşünülemez,'' diye konuştu.

“İstanbul'dan Gazze'ye insani yardım götürürken 31 Mayıs 2010 sabahı uluslararası sularda, uluslararası hukuka ve insanlık hukukuna aykırı bir şekilde İsrail askerleri tarafından şehit edilen 9 kişiyi özlemle yad ettiğini” belirten Başbakan Erdoğan şöyle devam etti:

''Zulüm üzerinden siyaset yapanlar, zulümlerinin ebedi, güçlerinin mutlak olduğunu zannedenler er geç yüreklerindeki kin ve nefrete yenileceklerdir. Hiçbir inanç, hiçbir düşünce sistemi masum insanların hunharca, barbarca katledilmesini mazur görmez ve göstermez. Bizim kitabımız Kur'an-ı Kerim 'Kim bir canı öldürürse, bütün insanları öldürmüş gibi olur. Kim de bir canı yaşatırsa, bütün insanları yaşatmış gibi olur' diyor. Aynı yaklaşımı İncil, 'Adam öldürme, zina etme, hırsızlık yapma, yalan yere tanıklık etme, annene babana saygı göster ve komşunu kendin gibi sev' diye ifade ediyor. Tevrat ise 'Adam öldürmeyeceksin' diye emrediyor. Öyleyse, Filistin halkına reva gördüğünüz zulmü ne ile izah ediyorsunuz? Öyleyse masum insanlara kurşun atmayı, sırtından vurmayı ne ile izah ediyorsunuz? Çocuklara ilaç ve gıda götüren bir gemi dolusu merhamet elçisine nasıl silah doğrultuyor ve nasıl kurşun sıkıyorsunuz?''

Erdoğan, Filistin davasının, insanlık onurunu dik tutma ve ayağa kaldırma mücadelesi olduğunu vurgulayarak bu nedenle, bu davanın sadece Filistin'in ve Filistinlilerin değil, adaletten, hak ve özgürlükten yana olan her insanın davası olduğunu söyledi.

Gazze'nin adeta “insanlığın yürek yarası” olduğunu kaydeden Erdoğan, ''Mızrak çuvala sığmıyor. Artık Gazze'de ne olup bittiğini, Gazze'nin maruz kaldığı zulmün boyutlarını bütün insanlık biliyor. Toprakları, köyleri ve hatta aileleri bölen ve Filistin'de normal bir ekonomik hayatın oluşabilmesini engelleyen, Batı Şeria'daki Filistinlilerin dolaşımı üzerindeki kısıtlamalar süratle kaldırılmalıdır. Gazze'deki trajedi karşısında sızlamayan vicdan, artık vicdan değildir. İsrail, vicdanlarda açtığı bu yarayı tarihe ve insanlığa anlatamaz,” dedi.

Birleşmiş Milletler ve Amerika’yı da, İsrail konusundaki tutumları nedeniyle eleştiren Erdoğan: “Başta BM ve ABD olmak üzere, uluslararası çevreler İsrail'in tek taraflı, şımarık uygulamalarına prim vermeye, bu insanlık dışı uygulamalarına gözlerini kapamaya devam ederlerse, açık söylüyorum, bu suçun bir faili olarak anılmaktan kurtulamazlar,” diye konuştu.

XS
SM
MD
LG