Erişilebilirlik

Erdoğan Adaylığını Köln'de mi Açıklayacak?


Başbakan Eroğan bir Almanya ziyaretinde taraftarlarını selamlarken
Başbakan Eroğan bir Almanya ziyaretinde taraftarlarını selamlarken
Türkiye'de gündem Ağustos ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde hem aday adayları hem de yeni seçilecek Cumhurbaşkanının yetkileri senaryolarına kilitlendi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan köşkü istediği sinyalini veriyor. Muhalefette ise derin bir sessizlik var. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ne yapacağı hakkında ise kesin bir resim yok.

Bu arada Başbakan Erdoğan'ın 24 Mayıs’ta Almanya'ya gelmesi ve Köln'de Avrupa’daki seçmenlerine hitap etmesi bekleniyor. AKP’ye yakın Avrupalı Türk Demokratlar Birliği UETD'nin 10. kuruluş yıl dönümü nedeniyle bu tarihte yapılacak kutlama töreni için Köln'e geleceği kesinleşen Erdoğan’ın burada yapacağı konuşmada Cumhurbaşkanlığı adaylığını resmen ilan etmesi ihtimali üzerinde duruluyor.

Avrupa Parlamentosu seçimlerinden bir gün önce yapılacak etkinliğin Köln'deki 20 bin kişilik Lanxess Arena'da düzenlenmesi planlanıyor. Ancak UETD yetkilileri ilginin çok yoğun olduğunu, bu yüzden kutlamanın 60 bin kişilik Köln stadyumununun da yapılabileceğini belirtiyor. Ağustos ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk kez yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları da bulundukları ülkede oy kullanacak.

Yüksek Seçim Kurulu'nun verilerine göre 1,5 milyonu Almanya'da, 85 bini ise ABD'de olmak üzere yurt dışında yaklaşık 2,6 milyon seçmen bulunuyor. Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerine Köln'den start verebileceği şeklindeki yorumları değerlendiren UETD Başkanı Süleyman Çelik, bu durumda bunun yurtdışındaki seçmenlere yönelik olumlu bir mesaj olarak algılanması gerektiğini belirtiyor.

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği UETD Başkanı Çelik yurtdışında, özellikle de Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli göçmenlerin çoğunluğunun muhafazakar görüşlü olduğunu ve bunun seçimlerine de yansıyacağını vurguluyor.

Başbakan Erdoğan daha önce yaptığı Almanya ziyaretlerinde de taraftarlarları ile buluşarak konuşmalar yapmış, konuşmalarındaki bazı söylemler Alman siyasetçilerin tepkilerini çekmişti. Nitekim 2008 yılında gene Köln kentindeki bir konuşmasında yaklaşık 16 bin kişiye hitaben yaptığı konuşmada sarf ettiği ‘Asimilasyon bir insanlık suçudur’ şeklindeki sözleri aylarca gündemde kalmış, başta Başbakan Angela Merkel olmak üzere tepkiyle karşılanmıştı. Merkel, Erdoğan’ın uyum anlayışını ‘yanlış’ olarak nitelendirmişti.

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı seçimi için ilk tur 10 Ağustos’ta, gerek kalması halinde ikinci tur 24 Ağustos’ta yapılacak. Yurtdışında yaşayan seçmenler de ilk tur için 31 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasında, ikinci tura gerek kalması halinde 17-20 Ağustos arasında bulundukları ülkelerde oy verebilecek.
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:54 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG