Erişilebilirlik

Erdoğan Almanya İlişkilerinin Normalleşmesi Konusunda Tarih Verdi


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’yle Almanya arasında yaşanan geriliminin 24 Eylül’de yapılacak Almanya Genel Seçimleri’nin ardından normale döneceğini söyledi.

Son bir ayda Almanya’yı “teröristlere yataklık yapan ülke”, “teröristleri koruyan ülke” ve “beni konuşturmayan Almanya siyasi intihar ediyor” sözleriyle sert şekilde eleştiren Cumhurbaşkanı, Isparta’da katıldığı açılış töreninde pozitif mesajlar verdi.

Erdoğan, “Hollanda'nın 16 Nisan halk oylamasında ilişkilerimizi sebepsizce germesinin kendi seçimleri olduğunu gördük. Şimdi aynı taktiği Almanya izliyor. İnanıyorum ki seçimlerden sonra onlar da normale dönecek. Ülkemize yönelik haksız ve mesnetsiz suçlamalarla turistlerin gözünün korkutulması izah edilemez. Antalya'daki otellerimizin doluluğu dün itibariyle yüzde 80'lere ulaşmıştır. Ne oldu, seven yine Türkiye'ye geliyor” dedi.

Erdoğan: “Enerji ihalesini Alman Siemens kazandı, uluslararası yatırımcılara her türlü desteği vermeye hazırız”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 3 Ağustos tarihinde gerçekleştirdiği bin megavatlık Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesinin, Alman devi Siemens’in de aralarında bulunduğu konsorsiyum tarafından kazanıldığını hatırlattı.

“YEKA İhalesi'ne katılan 8 firmadan dört tanesi Almandır. Almanların en güçlü firması, 150 yıldır bu ülkede faaliyet gösteren Siemens, Türk firmalarıyla bu adımı attılar. Aynı şeyi güneş enerjisinde de gördük. Biz her zaman ‘birlikte kazanalım’ çağrısı yaptık. Türkiye 1984-2001 yılları arasında uluslararası yatırım noktasında 13 milyar dolar alıyordu, 2002-2016'da ise bu rakam 181 milyar dolara çıktı. Nereden nereye geldik. Uluslararası yatırımcılara her türlü desteği sağlamaya hazırız.”

Erdoğan: “İdamın parlamentodan geçeceğine inanıyorum, bana geldiğinde onaylarım”

15 Temmuz darbe girişimi sonrası yaptığı birçok konuşmada idam cezasının Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilmesi halinde bu değişikliği onaylayacağını belirten Erdoğan, Isparta’da da bu görüşünü yineledi.

Erdoğan, “Bu konu parlamentoya geldiğinde, ben parlamentodan geçeceğine inanıyorum. Ardından bana onaya gelecek. Bana geldiğinde ben bu idamı onaylarım. Şu ne der, bu ne der ben ona bakmam! Allah ne der? Ben ona bakarım. Bize yakışan tek devlet. Bizim Türkiye Cumhuriyeti devletinden başka bir devletimiz yok. Bu devletimize sahip çıkacağız. Öyle paralel devletmiş, yok bilmem PKK'nın bilmem nesi imiş, asla! Türkiye Cumhuriyeti devletinin güvencesi altında ülkemizi büyüteceğiz. Bu arada OHAL, sadece terörle mücadele ile sınırlıdır. OHAL yatırımların önünü kesmeye değil, onları güvence altına almaya yöneliktir” dedi.

Erdoğan’dan Malazgirt Zaferi açılımı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugünkü bir başka ilginç mesajı ise Malazgirt Zaferi ile ilgiliydi.

1071 yılında Büyük Selçuklu İmparatorluğu Sultanı Alparslan ile Doğu Roma İmparatoru Romen Diyojen’in Malazgirt Ovası’ndaki savaşını Büyük Selçuklular kazandı. Türk tarihinde Malazgirt Zaferi “Türklere Anadolu’nun kapılarının açılması” olarak kabul edilirken cumhurbaşkanı düzeyinde bugüne kadar hiçbir kutlama töreni yapılmamıştı.

Erdoğan, Kurtuluş Savaşı’na son noktayı koyan Büyük Taarruz’un başladığı gün ile aynı gün olan Malazgirt Savaşı’nın 946. yıldönümüne katılacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı, “Bu sene 26 Ağustos kutlamalarında inşallah Malazgirt'teyiz. Nasıl her yıl Çanakkale'ye gidiyorsak, bundan sonra her yıl Malazgirt'teyiz. Malazgirt Ovası'ndan inşallah sesleneceğiz” dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG