Erişilebilirlik

Erdoğan Almanya’da En Üst Seviyede Korunacak


Hamburg'da Olağanüstü Güvenlik Önlemleri
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Dünyanın ekonomi devlerinin bir araya geleceği G-20 Zirvesi öncesi Almanya’nın Hamburg kentinde tam bir gerginlik hakim. Almanya yakın tarihinin en büyük güvenlik önlemleri alınıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanısıra, ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de aralarında bulunduğu birinci dereceden korunacak liderler için emniyet birimleri alarma geçmiş durumda.

Başbakan Angela Merkel’in ev sahipliğini yaptığı zirve boyunca liderlerin güvenliğini sağlamak ve çıkabilecek olayları önlemek için 4 bini anti-terör ekiplerinden olmak üzere 20 bine yakın polis görev yapacak. Ayrıca Almanların ünlü terörle mücadele ve özel operasyon birimi GSG-9 da hazır bir şekilde bekletilecek. Avusturya’dan da özel anti-terör timi Cobra ve Fransız jandarma ekipleri de zirvenin yapılacağı mıntıkada adeta kuş bile uçurtmayacak. Almanya’nın kuzeyindeki sanayi ve liman kenti Hamburg’da, G-20 Zirvesi’nin yapılacağı fuar alanı ile liderlerin kaldıkları oteller, ayrıca 10 bine yakın delegasyon üyesi ve basın merkezinin bulunduğu toplam 38 kilometre karelik alanda gösteri yasağı konuldu. Gösterilere katılacak olası şiddet yanlılarının ülkeye girişini engellemek için Schengen uygulaması da 11 Temmuz’a kadar askıya alındı.

Erdoğan ve Trump en üst derecede korunacak

Zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başkan Donald Trump özel önlemlerle ve en üst koruma seviyesi olan 'GS1' ile korunacak. GS1 seviyesindeki koruma sadece Erdoğan ve Trump için geçerli olacak. Trump zirve için Almanya'ya geldi bile.

Trump G-20 Zirvesi İçin Almanya'da
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Zirveye katılacak diğer liderlere bu koruma seviyesi uygulanmayacak. Havadan olası bir terör saldırısına da önlem alan güvenlik birimleri, aynı zamanda limanda dalgıçlarla mayın araması yapacak, ayrıca donanmadan bir gemi de hazır halde bekletilecek. Alınan tüm önlemlere rağmen Alman istihbaratı ve Federal Kriminal Dairesi Hamburg’daki zirve boyunca hem terör saldırısı, hem de sabotaj tehlikesine dikkat çekiyor. Oluşan tedirginlik ve gergin atmosfer nedeniyle onbinlerce Hamburglunun kenti terk ettiği, çok sayıda işyerinin ve mağazanın bugünden itibaren Pazartesi gününe kadar kapalı kalacağı haber veriliyor.

PKK’ya destek gösterilerine müdahale edilecek

Zirve boyunca bazıları geçtiğimiz günlerde başlayan kapitalizm karşıtı onlarca protesto gösterisinin düzenlemesi bekleniyor. Alman medyası, göstericiler arasında yer alan anarşist, aşırı solcu ve Kürt grupların şiddete başvurabileceğini bildiriyor. Başbakan Angela Merkel, planlanan protesto gösterileri konusunda bir açıklama yaptı ve Almanya’nın demokratik bir devlet olduğunu, isteyenin kanunlar kapsamında görüşünü dile getirebileceğini, ancak şiddete kesinlikle izin verilmeyeceğini ve olay çıkması halinde polisin anında müdahele edeceğini açıkladı. Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere de, protestolara yurt içi ve dışından yaklaşık 8 binin üzerinde ‘şiddet yanlısı’nın katılmasını beklediklerini ve bu grupların ‘zirveye zarar vermek isteğinde’ olduklarını belirterek, endişeli olduklarını ifade etti. Bakan Maiziere, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın politikalarına karşı protesto eylemleri düzenlenmesine izin verildiğini, ancak "terör örgütü PKK'ya destek verecek eylemler yapılması durumunda yetkililerin müdahale edeceğini” de söyledi. Güvenlik birimleri, Hamburg’daki protesto gösterileri sırasında PKK yanlısı gruplarla Erdoğan taraftarları arasında olay çıkma tehlikesinden de tedirgin. İç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Hans-Georg Maassen, Almanya’da PKK taraftarlarıyla milliyetçi Türkler arasındaki çatışmaların tırmanabileceğini, her iki tarafta da "yüksek vurma gücü olan bir potansiyel” bulunduğunu öne sürmüştü. Maassen "Türkiye'deki farklı cepheler arasındaki fay hatları Almanya'ya da yansıyor” diye konuşmuştu.

Yapılan tahminlere göre, G-20 Zirvesi için 400 milyon Euro harcanacak. Alınan abartılı önlemler nedeniyle zirvenin planlanandan daha pahalı olacağına kesin gözüyle bakılıyor ve buluşmanın Hamburg gibi, Almanya’nın en büyük ikinci büyük kentinin tam ortasında düzenlenmesi de eleştiriliyor. Hamburglu iş çevreleri alınan önlemler, protesto gösterileri ve çıkabilecek olaylar nedeniyle kentin imajının olumsuz yönde etkileneceği görüşünde.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG