Erişilebilirlik

Erdoğan’dan Paris Yorumu: 'Avrupa Sınıfta Kaldı'


Erdoğan’dan Paris Yorumu: 'Avrupa Sınıfta Kaldı'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

31 Mart’ta yapılacak seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın en fazla önem verdiği kent kuşkusuz İstanbul.

Siyasi hayatına Refah Partisi Beyoğlu ilçe başkanı olarak başlayan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildikten sonra siyasetteki yıldızı iyiden iyiye parlayan Cumhurbaşkanı, İstanbul’daki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin üç dönemdir devam eden hakimiyetinin bozulmaması için programı izin verdiğince katıldığı açılışları mitinge dönüştürüyor.

Erdoğan Cumartesi günü de 2014 seçimlerinde CHP’ye kaptırmaktan son anda kurtardığı Üsküdar ilçesinde düzenlenen toplu açılış töreninde İstanbullulara seslendi.

Erdoğan: “Birçok Avrupa ülkesinin sokakları karışmış durumda”

Cumhurbaşkanı’nın gündeminde Fransa’nın başkenti Paris’te bir aydır her Cumartesi günü yapılan ve “sarı yelekliler” eylemi vardı.

Erdoğan, “Avrupa'da yaşananları görüyorsunuz değil mi? Bunlar, 15 Temmuz'da bize yapılanlara karşı sessiz duranlar. İşte şimdi görüyorsunuz ne durumdalar. Paris başta olmak üzere pek çok Avrupa ülkesinin sokakları karışmış durumda. Televizyonlar yanan arabaların görüntüleri ile dolu. Bizim polisimizle alay edenler, bizim polisimizin zulüm ettiğini söyleyenler, kendi bakın polisleri ne yapıyorlar? Bizim polislerimiz insaflı. Biz hak taleplerinin hiçbir zaman şiddet yoluyla talep edilmesini kabul etmedik. Avrupa sokaklarındaki görüntüleri ile endişe ile takip ediyoruz. Umarım yakında Paris sokaklarında ‘zulüm 1789'da başladı’ yazılarını görmeyiz. Bağdat Caddesi'ne ne diyorlardı, ‘zulüm 1453'te başladı’. Bizans’ın kadınları kızları Fatih girerken ‘başımızda Osmanlı sarığı görmek istiyoruz’ dediler. Biz hem göstericilerin yarattığı kaosa hem de onlara uygulanan orantısız şiddete karşıyız. Ama manzara göstermektedir ki Avrupa demokrasi dersinden de özgürlüklerden de sınıfta kalmıştır” dedi.

“Mülteci karşıtlığı ve İslam düşmanlığını tahrik edenler kazdıkları kuyuya düşmüşlerdir”

Her ne kadar Fransa’daki göstericilerin istifasını istediği Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa’da göçmen karşıtı aşırı sağ politikalara en net karşı duruş sergileyen siyasi liderlerden biri olsa da Cumhurbaşkanı Erdoğan, mülteci karşıtı politikaların bu sonucu yarattığı görüşünde:

“Siyasi popülizm uğruna, mülteci karşıtlığını, İslam düşmanlığını tahrik edenler kendi kazdıkları kuyuya düşmüşlerdir. Ülkemizin sokaklarını ateşe ve kana boğmaya çalışanlara destek olanlar şimdi görüyorsunuz ne halde. Bizim yıllarca kendilerini koruyup kollamamaları için ikaz ettiğimiz bu terör örgütleri oradaki karmaşadadır. ‘Bu yılan eninde sonunda sizi de sokar’ demiştik. Haklı çıkmaktan mutlu değiliz.”

Erdoğan’dan laiklik ilkesi uyarınca kamuda türbanın iptalini savunan Danıştay Savcısı’na, “Sen kimsin ya?”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki türban serbestliğine karşı Halkın Kurtuluş Partisi’nin Danıştay'da açtığı idari davadaki esas hakkındaki mütalaasında “Anayasanın 2. maddesinde yer alan ‘laiklik ilkesi’ varlığını korudukça, hukuken kabul edilemez” diyerek bu düzenlemenin iptalini talep eden Danıştay Savcısı’na da sert bir dille tepki gösterdi.

Erdoğan, “Türkiye'de ordumuz ve emniyetimiz dahil olmak üzere; başı açık- başı örtülü ayrımını kaldırdık. Bugün tüm kurumlarda hanım kardeşlerimiz kendi tercihlerine göre giyiniyor. Senin başın neden açık, senin başın neden kapalı gibi soruyu kimse soramaz. Sonra bir bakıyorsunuz bir savcı çıkmış; sen kimsin ya? Anayasa'da her şey yerine oturmuşken sana ne oluyor da sen bu uygulamanın iptalini isteyebiliyorsun? Bunlar eski Türkiye'den kalma. Bu tartışmayı yeniden açmanın kime ne faydası var? Biz bu ülkede hala laiklik tartışması ile mi vakit geçirmeliyiz? Milletimizi eski Türkiye tartışmalarının içine sokmak isteyen herkes art niyetlidir. Seçimde bizimle başa çıkamayanların işi ülkenin geleceğine saldırmaya vardırması kifayetsizliktir” diye konuştu.

Erdoğan: “CHP’li belediyede mazot kokan, klimasız Ikarus otobüsler vardı; biz geldik Mercedes otobüsler aldık”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Almanya temasları sırasında 2017 yılında üyesi olduğu Federal Meclis’te YPG flaması açmış olan Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen’le görüştüğü için tepki gösteren Erdoğan, CHP’yi 1989-1994 yıl arasında büyükşehir belediye başkanı olan SHP’li Nurettin Sözen’in döneminde yaşanan olaylar üzerinden eleştirdi.

“İşte Ümraniye. O çöplüğün patlamasını hatırlıyorsunuz değil mi? O zaman CHP Belediyesi vardı, 39 vatandaşımız öldü. İstanbul bunun hesabını bu zamana kadar CHP'ye nasıl sorduysa, ben inanıyorum yine soracak. Biz belediyeciliğin okulunu kurduk. CHP, bunlardan anlamaz. İstanbul'a belediye başkanı olduğum zaman öyle her yere otobüs falan, klima yok öyle şey. O otobüsleri hatırlayın; İkarusları. Bindiğimiz zaman mazot kokardı çünkü temizlik yok. Yağlı bezlerle silinen o koltuklar. Biz geldik, ‘benim insanıma bu yakışmaz, biz İstanbul'a Mercedes otobüsler alacağız’ dedik. Aldık mı, aldık. Her geçen yıl bunları daha da geliştirdik.”

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG