Erişilebilirlik

Erdoğan Biden ile Görüştü


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 71. Dönem BM Genel Kurulu genel görüşmeleri için bulunduğu New York’ta ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile görüştü.

Erdoğan’ın New York’ta konakladığı otelde yapılan basına kapalı görüşme yaklaşık 1,5 saat sürdü.

Görüşmede Erdoğan’ın yanında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mustafa Varank ve Genelkurmay Başkanlığı’ndan Tuğgeneral Levent Ergün yer aldı.

ABD tarafında ise Biden’a Dışişleri Bakan Yardımcısı Anthony Blinken, Biden’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Colin Kahl, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Victoria Nuland, Başkan Barack Obama’nın IŞİD’e Karşı Küresel Koalisyon Özel Temsilcisi Brett McGurk, Enerji İşleri Özel Temsilcisi Amos Hochstein, Avrupa İşlerinden Sorumlu Kıdemli Direktör Charles Kupchan, Avrupa ve Avrasya İşleri Özel Danışmanı Anna Makanju eşlik etti.

Beyaz Saray açıklama yaptı

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, Biden görüşmede Türkiye ile ABD arasındaki stratejik ilişkilerin önemini yeniden teyit etti.

İki liderin görüşmede, Koalisyon’un IŞİD’i zayıflatma ve yok etmeye yönelik koordineli çabalarında işbirliğini daha fazla derinleştirmenin yolları üzerinde konuştuğu belirtildi.

Erdoğan ve Biden ayrıca, Suriye’deki ateşkesin son durumu ve Kıbrıs’ta müzakere edilmiş bir çözüm yolunda sürdürülen çabalar dahil diğer önemli bölgesel gelişmeleri ele aldı.

Açıklamada, “Başkan Yardımcısı, Türk demokrasisine sarsılmaz desteğini yineledi ve Türk halkının demokratik kurumlara ve hukukun üstünlüğüne olan bağlılığını övdü” ifadesi kullanıldı.

Beyaz Saray açıklamasında şöyle devam edildi:

“(Biden) ABD’nin, yasadışı ve şiddet içeren darbe girişimine yönelik soruşturmalarını yürüten Türk yetkililere yardımcı olmaya hazır olduğunu vurguladı ve yargı uzmanlarımızın da bu konuda muhataplarıyla birlikte çalışmaya hazır olduğunu yineledi.

Başkan Yardımcısı, PKK’nin bir terör örgütü olduğunu belirterek, örgütün Türk güvenlik güçleri ve sivillere karşı giriştiği şiddet eylemlerini tekrar kınadı ve tüm Türk vatandaşlarına barış getirecek siyasi diyaloğa geri dönülmesi umudunu dile getirdi.”

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG