Erişilebilirlik

Erdoğan'dan Terörle Mücadelede İşbirliği Çağrısı


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ev sahipliği yaptığı G-20 Liderler Zirvesi’nde Ankara’da ve Paris’te ölenler anısına saygı duruşunda bulunulmasının ardından “Terörizm, hepimizin barış ve güvenliğini tehdit etmeye devam ediyor. Türkiye olarak, terörle mücadeleye ilişkin işbirliğinin geliştirilmesi konusundaki kararlılığımızın, daha güçlü bir şekilde ifade edilmesi gerektiğini düşünüyoruz,” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G-20 Liderler Zirvesi öncesinde gündeme mutlaka Suriye ve IŞİD’le mücadele başlıklarını almak konusundaki görüşlerini ilgililere iletmiş ve bu istek Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın da kamuoyuna açıkladığı üzere kabul görmüştü. Paris’te önceki gece yaşanan terör saldırılarıyla birlikte Antalya’da düzenlenen G-20 Liderler Zirvesi de ekonomik temelli uluslararası toplantı kimliğine karşın terör ana gündemi çerçevesinde devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün ayrıca Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ve Maliye Bakanı Michel Sapin’i kabul etti. Kabulde, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın da hazır bulundu. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Paris'teki terör saldırıları nedeniyle Antalya programını iptal etmişti.

G-20 Liderler Zirvesi’nde bugün en üst düzey katılımlı toplantı ise, “Kalkınma ve İklim Değişikliği” konulu çalışma yemeği olarak gerçekleşti. Erdoğan’ın açılış konuşmasını yaptığı yemekte, karşılıklı görüş alışverişinde bulunulduğu ifade edildi.

Ankara ve Paris için liderler ayaktaydı

Zirvede, öğleden sonra ABD Başkanı Barack Obama’nın da yer aldığı üst düzey katılımlı bir başka toplantı ise, ‘Küresel Ekonomi, Büyüme Stratejileri, İstihdam ve Yatırım Stratejileri’ başlığı altında yapıldı. Toplantıda, Türkiye’nin dönem başkanlığını yürüttüğü G-20 Liderler Zirvesi’nde oturumda yöneticiliği üstlenmiş olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Paris’teki saldırılar nedeniyle taziye mesajını ifade ederek sözlerine başladı. Erdoğan’ın, salondakileri Ankara’da ve Paris’teki terör saldırılarında hayatlarını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşuna davet etmesiyle birlikte liderler ayağa kalktı ve ölenler anısına saygı duruşunda bulundu.

Toplantıyı açış konuşmasında, “ekonomiyle güvenlik arasındaki ilişkinin görmezden gelinemeyeceğini gösterdiğini” vurgulayan Erdoğan, G-20’nin asıl ilgi alanı olan ekonominin siyasi, sosyal ve kültürel sorunlardan, özellikle insan hayatından bağımsız olmadığını dile getirdi. Türkiye’nin son 4 aydır yaşadığı terör saldırılarının, Paris’teki eylemlerin ve Suriye krizinin bunun açık bir ispatı olduğunu belirten Erdoğan, “Bu gelişmeler göstermektedir ki terörizm, hepimizin barış ve güvenliğini tehdit etmeye devam ediyor. Türkiye olarak, terörle mücadeleye ilişkin işbirliğinin geliştirilmesi konusundaki kararlılığımızın, daha güçlü bir şekilde ifade edilmesi gerektiğini düşünüyoruz,” diye konuştu.

Mülteci krizi konusunda uluslararası dayanışma gerektiğini de taraflara anımsatan Erdoğan, uluslararası toplumun bu konularda çok iyi bir sınav veremediğini belirterek, “Uluslararası sistemde her alanda kapsayıcılık, bir başka ifadeyle adalet temelinde çok acil bir güncellemeye ihtiyaç var. Küresel istikrarın temini bakımından hayati işleve sahip olan G-20, sadece kriz zamanlarında hatırlanacak bir platform değildir. Dünyanın bizden daha farklı beklentileri olduğuna inanıyorum,” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin dönem başkanlığında G-20’de yaşanan ilkleri de gündeme taşıyarak,“Bu yıl ilk defa Enerji Bakanlarımız biraraya geldi. Küresel bir mesele olan ‘enerjiye erişim’ konusunda bir eylem planı üzerinde mutabık kaldılar. Yine bu yıl 2011’den bu yana ilk kez Tarım Bakanlarımız biraraya geldi. Gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülke için önemli bir sorun olan gıda kayıpları ve israfı konusu ilk kez G-20’nin gündemine girmiş oldu. Bu sene G-20 açılım grupları arasına KADIN-20’yi ekleyerek, kadınların ekonomik hayattaki rolünün güçlendirilmesi konusundaki kararlılığımız ifade edilmiş oldu” açıklamasını yaptı.

Erdoğan’ın konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak devam ettirildi.

Gözler G-20 ortak bildirgesinde

Liderler Pazar günü boyunca ikili veya heyetler arası görüşmelerle biraraya geldikten sonra yeniden akşam saat 21.00’de başlayan yemek davetinde toplandı.

Yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın saat 15.30 gibi kapanış dolayısıyla bir basın toplantısı düzenleyebileceği belirtiliyor.

Dünya kamuoyunda merak ile beklenilmekte olan G-20 Liderler Zirvesi Sonuç Bildirgesi’nin ise Erdoğan’ın basın toplantısı sonrasında açıklanabileceği kaydediliyor.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG