Erişilebilirlik

Erdoğan, Esad'ı İtidalli Davranmaya Çağırdı


Erdoğan, Esad'ı İtidalli Davranmaya Çağırdı
Erdoğan, Esad'ı İtidalli Davranmaya Çağırdı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı telefonla arayarak göstericilere karşı itidalli davranmasını istedi.

Şam hükümeti uluslararası tepkilere rağmen asker ve tanklar kullanarak gösterileri kanlı biçimde bastırmaya devam ediyor.

Erdoğan’ın yanı sıra Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi de Suriye’yi barışçı göstericilere karşı şiddete başvurmaya son vermeye çağırdı.

Suriye’nin Dara kentinde askeri kuşatma ikinci gününe girerken yeni çatışmalar çıktığı bildiriliyor.

Görgü tanıkları ve insan hakları eylemcileri Dara kentindeki çatışmalarda Pazartesi’den bu yana en az 34 kişinin öldürüldüğünü öne sürüyor. Olaylarda çok sayıda kişi gözaltına alınırken, halk korkudan sokağa çıkamıyor. Kentte su, elektrik ve haberleşme gibi hizmetler de kesik durumda.

Bu arada Banyas ve Şam’ın Duma ve Maadamiye semtlerine de güvenlik kuvvetleri sevk edildi. Yine insan hakları eylemcilerinin verdiği bilgilere göre çatışmaların başkent çevresindeki bu bölgelerde yoğun olduğu bildiriliyor.

Suriye’de gösterilerin başladığı geçen aydan bu yana 400’ü aşkın kişinin öldüğü, en az 500 kişinin de gözaltına alındığı iddia ediliyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague Suriye’yi şiddete son vermeye çağırırken Şam hükümetini temel ve evrensel haklara saygı göstermeye ikna için, uluslararası ortaklarıyla birlikte çalıştığını açıkladı.

Amerika da Suriyeli sivillere karşı şiddete başvurulmasını kınadı ve bunun “hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini” bildirdi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Amerikan vatandaşları ve asli olmayan elçilik personele, ulaşım olanakları varken ülkeyi terk etmelerini tavsiye etti.

Amerika’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Susan Rice da, yaşanan şiddet olaylarından dış güçleri sorumlu tutan Şam hükümetini ikiyüzlülükle suçladı. Rice, barışçı göstericileri şiddet kullanarak bastırma çabalarında İran’ın Suriye’ye yardım ettiği yönünde ellerinde kanıtlar bulunduğunu da sözlerine ekledi.

XS
SM
MD
LG