Erişilebilirlik

Erdoğan’dan Kılıçdaroğlu’na “Kandil” suçlaması; Kılıçdaroğlu’ndan “yalanların durmuyor” çıkışı


28 Mayıs Pazar günü yapılacak olan ikinci tur seçime 2 gün kala seçim kampanyasında söylem ve ton daha da sertleşti. Cumhur İttifakı adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Millet İttifakı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında karşılıklı suçlamalar devam ediyor. Erdoğan Kılıçdaroğlu için, “Kandil’den talimat alıyor” derken; Kılıçdaroğlu “Yalanların durmuyor. Günah ve pislik içinde boğuldun” sözleriyle Erdoğan’ı hedef aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan son iki gününü 1994 yılından beri katıldığı seçimlerde ilk kez geride kaldığı İstanbul’a ayırdı. Cuma namazını 2019’da açılışını gerçekleştirdiği ve kentin sembollerinden olduğunu söylediği Çamlıca Camii’nde kılan Erdoğan, camide tekbirlerle karşılandı. Erdoğan Türkiye siyasetinin pek alışık olmadığı şekilde namaz sonrası cemaate hitap etti.

29 Mayıs’ta İstanbul’un fethinin 570. yılının kutlanacağına atıfta bulunan Erdoğan, “Ben millete inanıyorum, ben bu ümmete inanıyorum. Rabbim nice fetihlere yürümeyi bize nasip etsin. Şimdi de bu fetihlere adım atmayı bizlere muktedir eylesin” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’dan Kılıçdaroğlu’nun sığınmacılarla ilgili yaklaşımına tepki

Daha sonra Adalet ve Kalkınma Partisi Kadın Kolları’nın İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlediği Kadın Buluşması’na katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikinci turdaki rakibi Kemal Kılıçdaroğlu’nun özellikle sığınmacılar yaklaşımını “terörist zihniyet” söylemiyle hedef aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kılıçdaroğlu’nu sığınmacılar konusunda “Nazi dönemini aratmayan nefret söylemlerine başvurmakla” suçladı.

Erdoğan, tarihe “Boraltan Faciası” adıyla geçen ve Stalin rejiminden kaçıp Türkiye’ye sığınan Azerbaycanlılar’nın 1945’te mütekabiliyet ilkesi kapsamında Sovyetler Birliği’ne iadesinin ardından, sınırın diğer tarafında katledilmesi olayına atıfta bulundu.

“Asırlardır mazlumların sığınağı olan bu ülkeye, Boraltan faciası sahnesi gibi utanç sahnelerini yaşattırmayacağız” dedi.

Sığınmacılar konusunda rakip tarafın söylemini sert sözlerle eleştiren Erdoğan, “Sizi kovuyoruz, sizi barındırmayacağız, geldiğimizin ertesi günü göndereceğiz’. Şu laflara bakın. Biz bize sığınanlara diğerlerinin yaptığını yapamayız. Bu terörist zihniyetidir. Gönüllü, onurlu dönüşlerini sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

Boraltan Faciası nedir?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın atıfta bulunduğu Boraltan Faciası ya da Boraltan Köprüsü Olayı tarihte tartışmalı bir konu.

Türkiye, İkinci Dünya Savaşı’nın hemen ardından Sovyetler Birliği ile yapmış olduğu anlaşma ve mütekabiliyet ilkesi kapsamında, 145 Azerbaycanlı’yı iade etmiş ve bu kişilerin Boraltan Köprüsü’nde kurşuna dizildiği iddia edilmişti.

Konu 1951’de meclise de taşınmış ve bazı tartışmalara yol açmıştı. Ancak tarihçiler bu konu üzerinde geniş bir mutabakat sağlayabilmiş değil.

Erdoğan’dan LGBT çıkışı: “Veba gibi yayılan bu akımla ilgili tedbir almalıyız”

Kampanyasını “helalleşme” teması üzerine kuran Kılıçdaroğlu’nun siyaset yaptığını savunan Erdoğan, CHP liderine hem başörtüsü hem de LGBTİ politikası üzerinden yüklendi.

28 Şubat dönemini hatırlatan Cumhurbaşkanı, “Öğrencilerimize ikna odalarında zulmettiler. Bu çileyi çekenler hep bizim yakınlarımızdı. Bay Bay Kemal önce bunu anlatsın. Başörtüsüne hakaret etmekten, yasaklar için mahkemeye koşmak kadar her türlü faşizmi sergilediler” sözleriyle CHP’yi hedef aldı.

Cumhur İttifakı'na “LGBT’nin sızamayacağını” söyleyen Erdoğan, “Çünkü biz ailenin kutsiyetine inanıyoruz. Bunların milli ve yerli olma konusu sadece eşyada değil, ailede de ortaya çıkacak. Veba gibi yayılan bu akımlarla ilgili gereken tedbirleri almamız gerekiyor. Finansmanını Karadeniz gazı ve Gabar petrolünden sağlayacağımız aile bankası ile bunu sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

“Selo'nun çıkmasını istiyorsanız oyları bize vereceksiniz nasıl dersiniz?”

Seçimlerin ikinci turunda sandığa eksiksiz gitme çağrısında bulunan Cumhhurbaşkanı Erdoğan, “Sayın Kılıçdaroğlu’nu Cumhurbaşkanı yapalım” diyerek Millet İttifakı’nın adayına destek veren eski HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş üzerinden de Kılıçdaroğlu’nu eleştirdi.

Erdoğan, “Selo'nun çıkmasını istiyorsanız oyları Kılıçdaroğlu'na vereceksiniz diyorlar. Kim bu Selo? Diyarbakır'da 51 Kürt kardeşimizin ölümüne neden olan teröristtir. Edirne'de cezasını çekiyor. Bu ülke hukuk devleti değil mi? Hukuk devletinde sen kendini tamamen hukukun üzerine çıkartıp Selo'nun çıkmasını istiyorsanız oyları bize vereceksiniz nasıl dersiniz?” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’dan büyük suçlama: “Bay Bay Kemal talimatı Kandil'den alıyor”

Kemal Kılıçdaroğlu’na Demirtaş üzerinden gösterdiği tepkisini Esenler Dörtyol’da düzenlediği mitingde de sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP liderinin PKK liderlerinden talimat aldığını da iddia etti, Kılıçdaroğlu’nu HDP desteği üzerinden hedef almayı sürdürdü.

Erdoğan, “Kandil ve Pensilvanya'dan gelen desteğin sizi de rahatsız ettiğini biliyorum. İstemediğiniz adayın sürekli 'tıpış tıpış' denilerek dayatılmasını da kabul etmediğinizi biliyorum. Gelin 28 Mayıs'ta bu dayatmalara son verelim. Ülkemizin bekası konusunda aynı fikirleri paylaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu: “Yalanların durmuyor, pislik içinde boğuldun”

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise rakibi Erdoğan’dan son birkaç gündür yoğun şekilde gelen ‘terör’ suçlamalarına, “Yeter bu iftiralar yeter. Allah’a sığınıyorum dedim. Durmuyor iftiraların, yalanların durmuyor. Müfterisin, günah ve pislik içinde boğuldun’’ ifadeleriyle yanıt verdi.

Twitter hesabından bir dizi paylaşımda bulunan Kılıçdaroğlu, “Benim Kandil'deki teröristlerle görüştüğüme dair kasetler olduğunu söyledin. Ey Erdoğan, sen nasıl bir Müslümansın! Böyle bir görüşmeye dair elinde uydurma ve montaj olmayan gerçek bir kaset var da bunu yayınlayamıyorsan sen büyük bir yalancısın, müfterisin demektir” diye yazdı.

Böyle bir görüşmenin olmadığını sert ve kesin bir dille bir kez daha yalanlayan Kılıçdaroğlu, “Milletimizden özür dilemelisin Erdoğan. Bir insana yakışır şekilde hareket et ve göz göre göre işlediğin bu suçlardan vazgeç” sözleriyle Erdoğan’a seslendi.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG