Erişilebilirlik

Erdoğan’ın Kuvayı Milliye’ye benzettiği Hamas’ın liderlerinden Haniye Türkiye’ye geliyor


Dışişleri Bakanı Fidan’la bugün Katar’da görüşen Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetlisi olarak Türkiye’ye geliyor.
Dışişleri Bakanı Fidan’la bugün Katar’da görüşen Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetlisi olarak Türkiye’ye geliyor.

Yerel seçimlerden önce İsrail’le ticareti askıya almadığı için eleştirilen ancak seçimlerden sonra İsrail’e ihracatı kısıtlayan AK Parti hükümeti, Filistin’le özellikle de Hamas’la bağlarını güçlendiriyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan bugün Katar’ın başkenti Doha’da Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye ile görüştü. Dışişleri kaynaklarına göre, görüşmede ateşkes, rehineler ve Gazze’ye yönelik insani yardım ele alındı.

Filistin ve Hamas, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bugün gündemindeydi.

Erdoğan’ın Kuvayı Milliye’ye benzettiği Hamas’ın liderlerinden Haniye Türkiye’ye geliyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

“Filistin davasının lideri misafirim olacak”

AK Parti’nin TBMM Grup Toplantısı’nda konuşan Erdoğan, “Haftasonu Filistin davasının lideri misafirim olacak. Beraber birçok şeyleri dertleşeceğiz, konuşacağız" dedi.

Erdoğan’ın Filistin davasının lideri demesi akla ilk önce Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı akla getirse de “birçok şeyleri dertleşeceğiz” vurgusu kastedilenin bir hafta önce üç oğlunu İsrail saldırısında kaybeden Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’yi akla getirdi.

Türkiye’nin İngilizce yayın yapan devlet televizyonu TRT World de paylaşımında bu ziyareti doğruladı.

Erdoğan: “Filistin hassasiyetimizi sorgulayanlar rezil olacak”

Erdoğan, aynı grup konuşmasında İsrail’i bir kez daha Batılı ülkelerden aldığı destekle Gazze ve Batı Şeria’da insanlık dışı bir soykırım gerçekleştirmekle suçladı.

İsrail’le ticareti engellemediği için yerel seçimlerde özellikle Yeniden Refah Partisi tarafından eleştirilen ve seçimlerden sonra bu ülkeye ihracat kısıtlaması getiren iktidar partisinin lideri, kendisinin Filistin hassasiyetini sorgulayanlara da sert sözlerle tepki gösterdi.

Erdoğan, “Seçim sürecinde de seçim sonrasında da birtakım merkezlerden, şahsıma ve partimize yönelik bazı insafsız, izansız ithamlarda bulunuldu. Birileri, yalan olduğunu bal gibi bildikleri iddialar üzerinden bizi, partimizi, hükümetimizi ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni töhmet altında bıraktı. Biz, birileri gibi Filistin'in yerini, Gazze'de yaşanan zulmü, Filistinli kardeşlerimize yönelik işgal ve katliam politikasını 7 Ekim'de öğrenmedik. Kardeşlerim şunu unutmayın; biz sırtımızda yumurta küfesi taşıyoruz, biz devlet yönetiyor, 85 milyonun emanetini taşıyoruz. Bazı adımlarımız görünmüyor olabilir. Bazı yaptıklarımızı anlatamıyor olabiliriz. Ancak çıkıp da bizim Filistin hassasiyetimizi sorgulayanlar, er ya da geç mahcup olacaklar, rezil olacak” dedi.

“Milli Mücadele sırasında Türkiye'deki Kuvayı Milliye ne ise Hamas da işte aynen odur”

Erdoğan’ın konuşmasında Filistin meselesi ile ilgili en dikkat çekici kısım ise Birinci Dünya Savaşı sonrasında işgal altındaki Anadolu’da kurulan Kuvayı Milliye teşkilatları ile İsrail’e karşı savaşan Filistin örgütü Hamas arasında kurduğu benzerlik oldu.

Cumhurbaşkanı, “Dünyada hiç kimse konuşamazken, biz çıktık ‘Hamas bir terör örgütü değil, bir direniş grubudur’ dedik. Birleşmiş Milletler kürsüsünden son 70 yılda İsrail'in Filistin'in topraklarını nasıl adım adım işgal ettiğini haritalarıyla ortaya koyduk. Burada çok açık ve net söylüyorum: Milli Mücadele sırasında Türkiye'deki Kuvayı Milliye ne ise Hamas da işte aynen odur. Bunu söylemenin de bir bedeli olduğunun elbette farkındayız. Böyle bir dönemde hakkı ve hakikati haykırmanın zor olduğunu biliyoruz” diye konuştu.

“Ne suikast girişimlerine ne darbe girişimlerinize ne ekonomik saldırılarınıza boyun eğeceğiz”

Erdoğan isim vermeden CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i de İsrail’in gözüne girmeye çalışmakla suçladı.

Cumhurbaşkanı, “Bütün dünya bilsin, anlasın, idrak etsin. Ne suikast girişimlerine ne darbe girişimlerinize ne ekonomik saldırılarınıza ne de algı operasyonlarınıza boyun eğeceğiz. Tayyip Erdoğan olarak tek başıma kalsam dahi, Allah ömür verdikçe Filistin mücadelesini savunmaya, mazlum Filistin halkının sesi olmaya devam edeceğim, devam edeceğiz. 14 bin çocuğu öldürdüler, 14 bin çocuk. Bunlar Hitler'i çoktan geçtiler. 14 bin masum çocuğun ölümünü görmeyip, ‘Hamas terör örgütüdür’ diyerek İsrail'in gözüne girmeye, İsrail'e yaranmaya çalışanlara inat, biz Filistin'in bağımsızlık mücadelesini her şartta, her koşulda cesaretle savunacağız” ifadelerini kullandı.

Özel, 27 Şubat’ta “Hamas'ın yaptığı terörist saldırılardan sonra, İsrail'in yaptığı, verdiği orantısız cevap, İsrail'de Filistin'de çocukları öldürmektedir” demişti.

Hamas, Kuvayı Milliye’ye benzetilmekten mutlu: “Cesur bir ses”

Hamas, kendi internet sitesinde yayınladığı açıklamasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerinin gurur verici olduğunu duyurdu.

Örgütten yapılan açıklamada, “Erdoğan’ın Kurtuluş Savaşı sırasında Türk milli kuvvetlerinin rolünü Hamas'ın Filistin halkını, topraklarını ve kutsal mekanlarını savunmak için verdiği mevcut mücadeledeki rolüne benzeterek, harekete ve Filistin'deki direniş projesine verdiği cesur destekten dolayı derin takdir ve gurur duyuyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu cesur açıklamaları ve onurlu duruşunu, kardeş Türk halkının tarihi ve gerçek duruşunu yansıtan cesur bir ses olarak değerlendiriyoruz” dendi.

CHP’li Salıcı: “Hamas’ı Kuvayı Milliye ile özdeşleştirmek demek ‘Filistin davası Hamas’la başladı’ demektir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kuvayı Milliye ile Hamas’ı eşitlemesine CHP’den tepki geldi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı İlhan Uzgel, “Hamas ile Kuvayi Milliye’nin benzerliği yoktur. İdeolojik tercihlerinize Milli Mücadeleyi alet etmeyin. Siz Filistin davası için hiçbir bedel ödemediniz. En büyük cesaretiniz Yahudi lobisinden Cesaret Madalyası almanızdı” dedi.

VOA Türkçe’nin konuştuğu CHP İstanbul milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi Oğuz Kaan Salıcı da, “Hamas’ı Kuvayı Milliye ile özdeşleştirmek demek ‘Filistin davası Hamas’la başladı’ demektir. Oysa herkes gayet iyi biliyor ki bu mücadele onlarca yıllık bir mücadeledir. Ve kesinlikle Hamas’la başlamamıştır. Kaldı ki Mavi Marmara gemisindekilere ‘Giderken bana mı sordunuz’ diyen kim? İsrail’le ilişkileri en şahin hükümetle düzelten kim? 7 Ekim’den sonra ihracatı kısıtlamak için 14 bininci çocuğun ölmesini ve seçim yenilgisini bekleyen kim? Hepsi Recep Tayyip Erdoğan” ifadelerini kullandı.

Erdoğan 2018’de de ÖSO’yu Kuvayı Milliye’ye benzetmişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2018’de yine parti grubunda yaptığı konuşmada, Suriye’de savaşan Özgür Suriye Ordusu’nu (ÖSO) da Kuvayı Milliye’ye benzetmişti.

Erdoğan’ın “Özgür Suriye Ordusu, kendi vatanlarını korumak için biraraya gelip organize olmuş, bizim de desteklediğimiz, tıpkı Kurtuluş Savaşı’mızdaki Kuvayı Milliye güçleri gibi sivil oluşumdur” açıklamasını yaptığı günlerde, ÖSO Zeytin Dalı Harekatı’nda Türk Silahlı Kuvvetleriyle birlikte hareket ediyordu.

Forum

STÜDYO VOA

Antony Blinken ve Hakan Fidan Riyad’da Gazze’yi görüştü – 29 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:49 0:00
XS
SM
MD
LG