Erişilebilirlik

Erdoğan-Obama Görüşmesi Bugün


Başbakan Erdoğan dün Washington’daki ilk gününde, yakındaki Maryland eyaletinde bulunan Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi’nin temel atma törenine katıldı
Başbakan Erdoğan dün Washington’daki ilk gününde, yakındaki Maryland eyaletinde bulunan Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi’nin temel atma törenine katıldı
Washington’da temaslarını sürdüren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün Başkan Barack Obama’yla bir araya gelecek.

Türkiye saatiyle 16.45’te Beyaz Saray’in Kabine Odası'nda görüşmesi planlanan iki liderin gündeminde öncelikli olarak Suriye krizi bulunuyor. İki müttefik ülke Esat rejiminin çekilmesine destek verse de, Suriye politikaları konusunda oldukça farklı yaklaşımlara sahip.

Türkiye, Amerika’dan daha aktif bir Suriye politikası izlemesini istiyor. Bunun yanı sıra Başbakan Erdoğan’ın, Suriye’nin kuzeyinde uçuşa yasak bölge oluşturulması ve muhalefetin silahlandırılması konusunda da Amerika’nın desteğini arayacağı bildiriliyor.

Başbakan Erdoğan haftasonu Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde düzenlenen ve 50’yi aşkın kişinin öldüğü bombalı saldırıların ardından Washington’a geliyor. Erdoğan Ankara’dan ayrılmadan önce yaptığı açıklamada, dönünceye kadar çok şeyin değişeceğini söylemişti.

Amerika ise diplomasiden yana tavrını sürdürmeye kararlı görünüyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, geçen hafta Rusya’yla vardığı plan uyarınca Suriye muhalefeti ve Beşar Esat yönetimini Cenevre’de görüşme masasına oturtmayı hedefliyor. Washington ayrıca, Suriyeli isyancı örgütlerden el Kaide uzantısı olarak görülen el Nusra adlı örgütün faaliyetlerinden rahatsız ve Türkiye’nin de bu örgüte karşı sert tavır almasını istiyor.

Amerika’nın bir diğer kaygısıysa Türkiye’nin İsrail-Filistin gerginliğindeki rolü. Özellikle de Başbakan Erdoğan’ın, İsrail’in Mavi Marmara olayından dolayı özür dilemesinden sonra Gazze’ye gideceğini açıklaması Washington’un tepkisine yol açmış, Dışişleri Bakanı Kerry, böyle bir seyahatin zamanlamasının iyi olmadığına dikkat çekmişti.

Türkiye’nin Irak’ın kuzeyindeki Bölgesel Kürt Yönetimi’yle petrol ve İran’la da doğal gaz ticaretinin de Obama-Erdoğan görüşmesinde gündeme gelmesi bekleniyor.

Görüşmeden sonra liderler Beyaz Saray’da ortak bir basın toplantısı düzenleyecek. Erdoğan Beyaz Saray’daki temaslarının ardından Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Amerika Dışişleri Bakanlığı’nda verdiği öğle yemeğine katılacak.

Başbakan Erdoğan Washington’a kalabalık bir işadamı grubuyla geldi. Ziyaretin bir diğer amacı da Amerika ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin geliştirilmesi olacak. Amerika bu yaz Avrupa Birliği’yle serbest ticaret anlaşması görüşmelerine başlıyor. Ancak Türkiye bu anlaşmanın dışında kalmak istemiyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün Washington’daki ilk gününde, yakındaki Maryland eyaletinde bulunan Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi’nin temel atma törenine katıldı. Erdoğan burada yaptığı konuşmada merkezin Ekim 2014’te tamamlanmasını beklediğini söyledi. Erdoğan merkezden Amerika’ya eğitim görmeye gelen gençlerin yararlanacağını, kültürel ve sanatsal etkinliklerin yapılacağını ve konferanslar düzenlenebileceğini söyledi.

Lanham, Maryland’deki Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi’nde bir kültür ve eğitim merkezinin yanı sıra, cami, Türk hamamı, spor tesisleri ve piknik alanı da yapılması planlanıyor.
  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG