Erişilebilirlik

“Erdoğan Seçim Öncesi Kaos Arıyor Ama Başaramayacak”


HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş
HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş

HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş HDP’nin kapatılması çabasının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimden önce muhalefette “kaos” yaratma planının bir parçası olduğunu ancak bunun Erdoğan’ı “yenilmekten” kurtaramayacağını savundu.

Reuters haber ajansına mülakat veren Demirtaş, muhalefet bloğuna da, Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin kazanılması için HDP’yle işbirliği yapması çağrısında bulundu

Edirne’de kaldığı cezaevinden Reuters’ın sorularını yazılı olarak yanıtlayan Demirtaş, HDP’ye karşı sergilenen hukuki baskının arkasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli’nin olduğunu söyledi.

Erdoğan ve Bahçeli’nin amacının muhalefette boşluk ve kaos yaratarak, HDP’yi de zayıflatarak seçimi kazanmak olduğunu belirten Demirtaş, HDP’ye açılan davanın zamanlamasını “bilinçli siyasi bir tercih” olarak niteledi.

“Erdoğan seçmene baskı uygulasa bile, hileler kurmaya çalışsa bile yenilgiden kurtulamaz” diyen Demirtaş, “Halkın büyük bir bölümü Erdoğan’a güvenini ve inancını kaybetti. Erdoğan’ın bunu yeniden kazanması imkansız” ifadesini kullandı.

Demirtaş’a göre Anayasa Mahkemesi, siyasete müdahale etmek istemeyecek ve bu yüzden de HDP’yi kapatmayacak.

Geleceğiyle ilgili de konuşan Demirtaş, ileride serbest bırakılması halinde parti siyasetinde ön safhada olmak istemediğini söyledi. Demirtaş, “Kendim için aktif siyasi temsilcilik sayfasını uzun zaman önce kapadım. Sadece mücadeleye devam ediyorum” dedi.

Demirtaş 2016 yılından bu yana tutuklu. Daha önce Cumhurbaşkanı’na hakaretten üç yıl hapis cezasına çarptırılan Demirtaş, onlarca kişinin hayatını kaybettiği 2014 yılındaki protestoları kışkırttığı gerekçesiyle ömür boyu hapis cezası istemiyle de yargılanıyor. Bu davada 100’den fazla HDP’li siyasetçi de Demirtaş’la birlikte yargılanıyor.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG