Erişilebilirlik

Erdoğan: ‘Somali’ye Türkiye Koştu Diğer Ülkeler Nerede?’


Somali’nin başkenti Mogadişu’da Cumartesi günü düzenlenen terör saldırısında yaralananlardan 34’ü Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait A-400M tipi bir nakliye uçağıyla Pazartesi günü Ankara’ya getirildi. Yaralıların tedavisi devam ediyor.

Bugün Cumhurbaşkanlığı'nda muhtarlarla biraraya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Somali’ye desteğinin süreceğini söyledi.

Erdoğan, “Somali'de bir terör eylemi oldu. 300 civarında insan öldürüldü. Yüzlerce insan yaralı. Kim koştu oraya? Türkiye. Nerede dünyadaki diğer ülkeler? Lafa geldiği zaman ortada bir şey bırakmıyorlar. Sizin uçaklarınız, cerrahlarınız, doktorlarınız yok mu? Bu bir dertli olma işidir. Bizim derdimiz var. Nerede mağdur, mazlum varsa biz oradayız. Biz duramayız. Bu iş öyle sıradan bir iş değil. Onun için de bu sorumluluğun bilinciyle hareket ediyoruz. Dünyanın en büyük ordularını biraraya getirseniz dengini bulamazsınız. Bu başka bir sevda” dedi.

Cumhurbaşkanı, dün Amerika’nın Sesi’ne konuşan Somali istihbarat yetkilisinin “Saldırı aslında Türk Askeri Üssü için planlandı” iddiası hakkında yorum yapmadı.

Özdağ: “Askerlerimize yeni saldırı olursa bunun hesabını nasıl verirsiniz?”

Bağımsız Gaziantep milletvekili Ümit Özdağ ise TBMM’de düzenlediği basın toplantısında bu konuyu gündeme getirdi.

Yabancı basında yer alan haberlerden ve bazı istihbarat yetkililerinden saldırının esas hedefinin Somali'deki Türk büyükelçiliği olduğu bilgisinin geldiğini söyleyen Özdağ, “Türk askerinin maceraya gönderilmesinin” risk taşıdığını söyledi: “Türkiye, Somali'de çok büyük paralar harcayarak, riskler alarak bazı işlere girişiyor. Türk askerlerini olağanüstü büyük bir tehlikeye atarak bu ülkede konuşlandırıyor. Bunun risklerini iyi hesap ettiniz mi? Türk askerinin Somali'de olmasının Türkiye'nin jeopolitik menfaatleriyle nasıl bir ilişkisi var? Bunun tahlili iyi yapıldı mı? Allah muhafaza bu askerlerimize yönelik yeni bir saldırı gerçekleşirse ki, bu küçük bir ihtimal değil anlaşılan, bu saldırıdan sonra, bunun hesabını nasıl verirsiniz Türk milletine? Bu konuda da sizi buradan uyarmak istiyorum, bakın tekerlek kırılmadan, araba devrilmeden uyarıyoruz, Türk askerini bu tür Türkiye'nin jeopolitik menfaatlerini birinci derecede ilgilendirmeyen başarı şansı çok tartışmalı olan yerlere görevlere, maceralara göndermeyin. Türk ordusunun ne kadar ağır bir süreçten geçtiği göz önünde tutulursa bu zaten yapılmaması gereken bir şey.”

Türkiye 2011 yılından bu yana El Kaide çizgisinde olduğu bilinen Eş Şebab’ın saldırısı altında olan Somali’ye büyük destek veriyor. Türk Silahlı Kuvvetleri Ekim ayından itibaren Somali askerlerinin eğitimine başladı.

10 bin 500 asker yetiştirmek için Türkiye ve Somali’nin ortaklaşa kurduğu Somali Harp Okulu, Astsubay Okulu ve Birlik Eğitim Merkezinin açılış törenine Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da katılmıştı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG