Erişilebilirlik

Erdoğan’dan Tahıl Anlaşması Açıklaması


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya'nın yaşadığı tereddüte rağmen Türkiye'nin Karadeniz'de tahıl ihracatı anlaşmasını sürdürme çabalarına devam edeceğini söyledi. Rusya, haftasonunda, Birleşmiş Milletler Türkiye ve Ukrayna'nın taraf olduğu tahıl ihracatı anlaşmasına katılımını askıya aldığını açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tahıl anlaşmasının devam etmesini sağlama konusunda, "Her ne kadar Rusya kendisi için aynı kolaylıkların gösterilmemesi sebebiyle bu konuda mütereddit davransa da biz insanlığa hizmet için gayretimizi kararlılıkla sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.

Rusya, Ukrayna'yı Karadeniz'deki filosuna saldırmakla suçlamış ve Cumartesi günü, Ukrayna tahılının ihraç edilmesini sağlayan anlaşmadan ”süresiz” olarak ayrıldığını bildirmişti.

Anlaşma sayesinde küresel piyasalara 9,3 milyon ton gıda sağlandığını kaydeden Erdoğan, ”Bilindiği gibi dünya buğday üretiminin yaklaşık üçte biri Ukrayna ve Rusya tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu buğdayların, açlık tehdidiyle karşı karşıya olan ülkelere ulaştırılması konusunda gösterdiğimiz gayretin en yakın şahidi sizlersiniz. İstanbul'da kurulmasını temin ettiğimiz ortak mekanizmayla Ukrayna buğdayının 9,3 milyon tonunu dünyanın hizmetine sunarak, gıda krizinin nispeten azaltılmasını sağladık" dedi.

Öte yandan Birleşmiş Milletler'den bir sözcü, bugün yapılması planlanan 40 gemi denetiminin ilkinin bugün İstanbul'da tamamlandığını, denetimi sadece Birleşmiş Milletler ve Türkler'den oluşan ekibin yaptığını bildirdi. Denetimlere, daha önce, tahıl ihracatı anlaşmasının diğer tarafları olan Ukraynalı ve Rus yetkililer de katılıyordu.

Bu arada Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın bu akşam Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile görüşeceği bildirildi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG