Erişilebilirlik

Erdoğan: Terör Örgütü Uzantılarını TBMM’de İstemiyoruz


Başbakan Erdoğan, BDP’li 9 milletvekili ve Van bağımsız milletvekili Aysel Tuğluk’un dokunulmazlıkların kaldırılmasına karşı çıkan AKP’li milletvekillerini de uyardı

9 BDP’li milletvekili ve Van bağımsız milletvekili Aysel Tuğluk’un dokunulmazlıklarının kaldırılma konusu Türkiye’de siyasetin en önemli gündem maddesi haline geldi.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın bu konuda ısrar etmesi halinde AKP meclis grubunda fireler olacağı konuşuluyor. Özellikle doğu ve güneydoğu illerinden milletvekili seçilmiş isimlerin bazılarında ciddi rahatsızlık olduğu belirtiliyor.

Şu ana kadar bu itirazını yüksek sesle dillendiren ve dokunulmazlıkların kaldırılmasının AKP’ye fayda sağlamayacağını ifade eden tek isim Diyarbakır milletvekili Galip Ensarioğlu.

‘İstedikleri gibi at oynatmalarına müsaade edemeyiz’

Dokunulmazlıkların kaldırılması fezlekelerinin Meclis’e gelmesi halinde sıkıntı yaşamak istemeyen Başbakan Erdoğan, bugün AK Parti Milletvekilleri Değerlendirme ve İstişare Toplantısı’nda bu konudaki kararlılığını tereddüde yer bırakmayacak bir biçimde ortaya koydu.

Terör örgütünün iradesini temsil etmekle suçladığı BDP’ye PKK’yla organik bağlarını kesme ve terörü kınama çağrısında bulunan Başbakan, “yoksa terör örgütünün bir uzantısı olarak TBMM'nin çatısı altında olmayı biz kabul etmiyoruz. Böyle bir şeyi kabullenmiyorum. Hem silahı öveceksin hem bu Meclis'in çatısı altında duracaksın, dokunulmazlık zırhının altına gireceksin, bu en başta insanın kendi kendisine saygısızlığıdır'' dedi.

Başbakan’ın eleştirileri bununla sınırlı kalmadı. Konuşmasının neredeyse tamamını BDP’ye ayıran Başbakan, BDP’nin öncülü olan DEP milletvekillerinin Meclis’ten zorla çıkarıldığı 1994 yılını anımsatanlara da yanıt verdi. Erdoğan, ''Kusura bakmasınlar, sene 2012. Bugün biz 1994'te değiliz, 2012'deyiz. Bugünün şartlarıyla o günün şartları aynı değil. Rahatlıkla istedikleri gibi kalkıp at oynatmalarına müsaade edemeyiz” dedi.

Erdoğan, dokunulmazlıkların kaldırılmasına karşı çıkan AKP’li vekilleri de uyardı

Mecliste bulunan milletvekillerinin Kürt halkına “silahlanın” çağrısında bulunmasının kabul edilemeyeceğini belirten Erdoğan, buna sessiz kalanların Allah tarafından affedilmeyeceğini söyledi. AKP Genel Başkanı, kapalı kapılar ardında da olsa dokunulmazlıkların kaldırılmasına karşı çıkan milletvekillerini de uyardı.
Başbakan Erdoğan şöyle konuştu:

“BDP şımardıkça şımarıyor, sınırları daha fazla aşıyor. Açıkça demokrasiyi zehirliyor, açıkça hukuk sistemine meydan okuyor. Ufacık çocuğun eline ver molotof kokteylini, insanların, otobüslerin üzerine, dükkanlara atsınlar, her tarafı yakıp yıksınlar. 7 yaşında, 10 yaşında çocuğu terörize eden bir anlayış özgürlüğe, demokrasiye inanmış olabilir mi? Buna 'eyvallah' eden bir anlayış bizimle beraber yürüyemez, kusura bakmayın.''

Erdoğan’ın bu sözlerine partisinin grup toplantısında konuşan BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak jet hızıyla yanıt verdi. Başbakan’ı meclis grubuna fırça atmakla itham eden Kışanak, dokunulmazlıkların kaldırılması hazırlığının Erdoğan’ın talimatlarıyla başladığını öne sürdü.

Kışanak’tan ‘Bizi kovarsanız Kürtler bir daha parlamentoya gelmeyebilir’ iması

Kışanak, “Kürtler’i bu parlamentodan kovarsanız, Kürtler bir daha bu parlamentoya gelip gelmemeyi düşünürler. Bunları bir hakikat bir gerçek içinde bulunduğumuz durum anlaşılsın diye söylüyoruz. Ne Türkiye 94'lerin Türkiyesidir, ne Kürtler 94'ün Kürdüdür. Eğer Başbakan, 94'teki tablonun sadece yaka paça kısmını ayıklarız, kibarca bunu göndeririz diye düşünüyorsa, yanılıyor. Açıkça, 94 tekerrür etmez" dedi.

Türk: 12 Eylül zindanlarında susmadık şimdi de susmayız

BDP’nin etkin isimlerinden Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Ahmet Türk de Mardin Nusaybin’de yaptığı konuşmada Kışanak’a destek verdi.

Türk, “Sayın Başbakan'ın tecrübesi yoktur. Bizi çok iyi tanımıyor ve mücadelemizi çok iyi bilmiyor. 12 Eylüllerde zindanlardan geldik. Faili meçhul cinayetleri gördük. Ama o dönemde dahi susmadık, susmayacağız” diyerek milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması halinde sessiz kalmayacaklarının altını çizdi.

BDP’li 9 milletvekili ve DTK Eşbaşkanı Van Bağımsız Milletvekili Tuğluk’un dokunulmazlıklarıyla ilgili süreç tartışılırken, zaten tutuklu bulunan ve milletvekili yemini etmiş olmayan BDP’li milletvekilleri İbrahim Ayhan, Gülser Yıldırım ile Selma Irmak hakkında hazırlanan fezlekeler de Meclis’e gönderildi.

Ufukta yeni bir ‘Kürt Açılımı’ mı var?

Bu arada 18 Kasım’da Abdullah Öcalan’ın “açlık grevlerini bitirin” çağrısını ileten ve Öcalan’la görüşen son kişi olan kardeşi Mehmet Öcalan, bugün Akşam gazetesine verdiği röportajda yakın bir vadede yeni bir Kürt Açılımı’nın gündeme gelebileceğini söyledi.

Başbakan Erdoğan’a yakın çevrelerinde dile getirdiği yeni açılım hakkında henüz bir açıklama yapılmış değil.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG