Erişilebilirlik

Erdoğan ve Biden Roma’da Görüştü


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden Roma’da görüştü. Görüşme 70 dakika sürdü.

Görüşme öncesi iki lider yan yana gazetecilerin karşısındaydı. Özellikle Biden’a yönelik Türkiye’yle ilgili sorular yöneltildi.

Biden sorulara karşılık olarak iyi bir görüşme yapmayı planladıklarını söylemekle yetindi.

Üst düzey bir Amerikalı yetkili görüşme sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Biden’ın Erdoğan’a F-16 konusunun bir süreçten geçmesi gerektiğini aktardığını kaydetti ve ayrıca görüşmede insan hakları konusunu gündeme getirdiğini söyledi.

Erdoğan ve Biden Roma’da Görüştü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

Amerikalı üst düzey yetkili görüşmeyi ''çok yapıcı'' olarak niteledi ve Biden’ın Türkiye’yle yapıcı ilişkiler ve anlaşmazlıkları yönetmek için etkili bir yol isteğini aktardığını söyledi. Yetkili ayrıca iki liderin Afganistan, Suriye, Libya ve iklim konularını da görüştüğünü belirtti.

Amerikalı yetkili, insan haklarının da gündeme geldiğini belirtirken hukukun üstünlüğü gibi demokrasiyle ilgili bir dizi konunun da bunlar arasında yer aldığını ve insan haklarının Biden için önemli olduğunu vurguladı. Yetkili, bu konuların Biden ve yönetimi tarafından dile getirilmeye devam edeceğini de belirtti.

Amerikalı yetkiliye Erdoğan’ın F-35’ler için Türkiye’nin yaptığı ödemenin geri ödenmesini isteyip istemediği soruldu. Yetkili soruya karşılık Savunma Bakanlığı’ndan bir ekibin F-35 konusunda Türkiye’de bulunduğunu hatırlatarak yanıt verdi ve sürecin hala devam ettiğini kaydetti.

Yetkili ayrıca S-400’lerin Kongre için bir endişe olmaya devam ettiğini ve bütün bu geniş çerçevede savunma ilişkilerinde bir etken olmayı sürdüreceğini de belirtti.

Cumhurbaşkanlığı'nın Twitter mesajında, iki liderin Türkiye-ABD ilişkilerini daha güçlendirmek ve geliştirmek için müşterek irade beyanında bulunduğu ve bu doğrultuda ortak bir mekanizma kurulması konusunda mutabık kalındığı kaydedildi.

Twitter mesajında görüşmenin pozitif bir atmosferde gerçekleştiği kaydedilirken, ikili ticaret hacminin arttırılması yönündeki ortak perspektif doğrultusunda karşılıklı olarak atılacak adımların müzakere edildiği, NATO ittifakı ve stratejik ortaklık zeminine vurgu yapıldığı da belirtildi.

Ayrıca bir Türk yetkili de görüşmeyi ''çok olumlu'' olarak niteledi.

Görüşme Türkiye’nin Amerika’dan F-16 istediği ve büyükelçi krizinin atlatıldığı bir döneme denk geldi.

Reuters, Türkiye’nin ABD’ye 40 adet Lockheed Martin yapımı F-16 uçağı ve envanterindeki uçaklar için de yaklaşık 80 modernizasyon kiti için talepte bulunduğunu bildirmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Türkiye’de 4 yıldır tutuklu bulunan işadamı Osman Kavala’nın serbest bırakılması için ortak çağrıda bulunan 10 ülkenin diplomatik temsilcisinin “istenmeyen adam” ilan edilmesi talimatı verdiğini açıklaması ilişkilerde yeni gerilim yaratmıştı.

Daha sonra 10 temsilcinin, “devletlerin içişlerine karışılmaması” hükmünü içeren Viyana Sözleşmesi’nin 41’inci maddesine bağlı kaldıklarını belirten bir açıklama yayınlamaları ve Erdoğan’ın da bu açıklamayı olumlu karşıladığının beyan edilmesi üzerine kriz sona ermişti.

Daha önce hem Türk yetkililerden hem de Beyaz Saray'dan yapılan açıklamalarda, görüşmenin Glasgow'daki İklim Zirvesi sırasında olmasının planlandığı belirtilmişti.

Erdoğan Macron'la da görüştü

Erdoğan Roma’da Macron’la da Görüştü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:26 0:00

Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan, Roma'da Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la da görüştü. Görüşmede ikili ilişkilerle Libya konuları ele alındı. Görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, görüşmenin 12 Kasım'da Paris'te yapılacak Uluslararası Libya Konferansı göz önüne alındığında başta Libya olmak üzere bölgesel endişeleri gidermek için bir fırsat olduğu belirtildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG