Erişilebilirlik

Erdoğan ve Kılıçdaroğlu TBMM'de milletvekili yemin törenine katıldı


Türkiye'de eğer erken seçim olmazsa gelecek beş yıl boyunca görev yapacak 28. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde, milletvekili yemin töreni açılışına Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Recep Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu katıldı.

TBMM'nin 14 Mayıs'ta seçilmiş 599 milletvekili bugün Anayasa'daki andı okuyarak resmen görevlerine başladı.

TBMM'de yemin töreni
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:06:46 0:00

Gezi davası nedeniyle Silivri Cezaevi'nde olan Can Atalay'ın Hatay milletvekili seçilmesine ve Anayasa Mahkemesi'nin benzer içtihat kararı bulunmasına rağmen Atalay serbest bırakılmadığı için bugün TBMM'nin açılışında yer alamadı.

Seçim sonrasında yeni yasama dönemi açılışı için en yaşlı üye sıfatıyla Geçici Meclis Başkanı olarak MHP Lideri Devlet Bahçeli, TBMM Başkanlığı'nı AKP'li Mustafa Şentop'tan devraldı.

Ardından saat 14.00 itibariyle TBMM Genel Kurulu yeni dönemi için ilk kez toplandı. TBMM Başkanlık Divanı'nda en genç vekiller sıfatıyla AKP'li Zehra Nur Aydemir ve Rümeysa Kadak katip üyeler olarak yer aldı.

Geçtiğimiz 27. Dönem TBMM açılışında en yaşlı üye sıfatıyla Başkanlık Divanı'nda olmamayı tercih etmesine karşın Bahçeli'nin şimdi Erdoğan'ın talebiyle bunu kabul ettiği vurgulandı. Eğer Bahçeli, Geçici Meclis Başkanı görevini üstlenmeseydi Yeşil Sol Parti'nden milletvekili seçilmiş Cengiz Çandar bu görevi yerine getirecekti.

Protokol locasında Erdoğan'a en yaşlı 3. üye sıfatıyla Yeniden Refah Partisi'nden milletvekili seçilen Suat Pamukçu geçici meclis başkanı olarak eşlik etti. Bu çerçevede Çandar'a görev verilmemesi dikkat çekti.

TBMM'deki yemin törenine 28 Mayıs'ta üçüncü kez seçilmiş Cumhurbaşkanı Erdoğan da katıldı. Erdoğan protokol locasındaki yerini almadan öncesinde Bahçeli ve Şentop ile başkanlık divanı odasında kısa süreli sohbet etti.

Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı olarak seçimi kaybetmiş Kemal Kılıçdaroğlu da milletvekili olmadığı için yemin töreni açılışını protokol locasında takip etti. Protokol locasında DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da yer aldı. Ancak Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun ise basın locası arkasında siyasi parti liderlerine ayrılmış bölüme oturduğu görüldü.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ise törene katılmadı.

Vekiller hangi andı okuyor?

Anayasa'nın 81. maddesi uyarınca bugün 599 milletvekili tarafından TBMM Genel Kurulu'nda kürsüde okunan ant metni şöyle:

“Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk Milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim.”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve 15 bakan milletvekili seçilmelerine rağmen bugün yemin etmeyecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın yemin ettikten sonra Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'ni ilan edeceği için bugün vekil seçilen 16 isim TBMM'deki yemin törenine katılmadı.

Ankara Milletvekili seçilmiş Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'la 15 bakan milletvekili seçilmelerine rağmen bugün yemin etmedi. Bu isimlerden yeniden bakan olmayanlar, yarın yeni kabine açıklandıktan sonra milletvekili andını içecek.

Bu durum AKP'nin, bakanlıklarda boşluk olmaması ve devir teslim yapılabilmesi için hayata geçirdiği ara formül oldu. Dolayısıyla bugünkü yemin törenine 16 isim katılmadı.

Andı yanlış okudukları gerekçesiyle ikinci kez okuyanlar

TBMM'deki yemin töreninde Osman Gökçek, Ayşe Böhürer, Cemil Yaman ve Hasan Bitmez milletvekili andını yanlış okudukları gerekçesiyle ikinci kez okudular.. Şahin Tin ise kendi isteğiyle yemini tekrarladı.

Yemin töreninde birkaç kez ziyaretçi locasındaki aile üyeleri heyecanlanarak alkışlayınca Bahçeli'nin alkışlamanın yasak olduğu yönünde uyarı yaptığı görüldü.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG