Erişilebilirlik

Erdoğan ve Macron Telefonda Görüştü


(ARŞİV)
(ARŞİV)

Doğu Akdeniz krizinde karşı karşıya gelen ve zaman zaman kişisel olarak da söz düellosuna giren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron telefon görüşmesi yaptı. İki liderin bir saatten uzun süren görüşmede, Doğu Akdeniz, Libya, Suriye’deki durum, ikili ilişkiler ve Türkiye-AB ilişkileri gibi konuları ele aldığı belirtildi.

İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Macron’dan gelen talep üzerine gerçekleşen görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Doğu Akdeniz’deki gerginliğin sebebinin Türkiye’nin ve Kıbrıs Türkleri’nin bölgedeki meşru haklarının yok sayılması olduğuna” işaret ederek, “Fransa’nın Yunanistan ve Rum kesiminin gerginliği tırmandıran maksimalist iddia ve adımlarını desteklemesine anlam veremediğini” belirtti.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Türkiye’nin kimsenin hakkında gözü olmadığını ancak kendi haklarını da kimseye yedirmeyeceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, her zaman olduğu gibi bugün de sorunların çözümü için diyalog ve işbirliğini savunduklarını ifade etti. Tansiyonu düşürmek için diplomasi fırsatlarının değerlendirilmesi ve sürdürülebilir müzakere süreçlerinin hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm sorunları masada konuşmak ve çözmek istediklerini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu süreçte Fransa’dan da sağduyulu ve yapıcı bir tutum beklediklerini ifade ederek, Türkiye-Fransa arasında istişare ve iletişim mekanizmasının sürekli olarak işletilmesinde fayda gördüğünü kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB Liderler Zirvesi’nden Türkiye’ye ilişkin yapıcı diyalog ve işbirliğini teşvik eden bir yaklaşımın çıkmasının da bölgesel meselelerin çözüm imkanları açısından önemli olduğunu belirtti.”

Elysee Sarayı: “Görüşme 1 saatten uzun sürdü”

Görüşmeyle ilgili Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada da, görüşmenin 1 saatten uzun sürdüğü belirtilerek, "Cumhurbaşkanı, Yunanistan ile Türkiye arasındaki farklılıklar üzerine keşif görüşmelerinin başlamasını memnuniyetle karşıladı. Bu diyaloğun gerilimi azaltmak ve gerginliğin kalıcı olarak hafifletilmesi için iyi niyetle yürütüleceğini dilediğini söyledi. Aynı ruhla benzer bir diyaloğun Türkiye tarafından Kıbrıs Cumhuriyeti ile kabul edilmesi çağrısında bulundu" denildi.

Macron'un Erdoğan'a "diyaloğa sürekli hazır olduğunu ve AB ile Türkiye arasında herkesin çıkarlarına saygı duyan sağlam bir temelde her zaman diyaloğa açık olduğunu da ilettiği" kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, "Cumhurbaşkanı, bu bağlamda, Türkiye'yi AB üye devletlerinin egemenliğine ve uluslararası hukuka tam olarak saygı göstermeye, gerilimleri kışkırtma ihtimali olan her türlü yeni tek taraflı eylemden kaçınmaya ve Akdeniz'de bir barış ve işbirliği alanının inşası için harekete geçmeye çağırdı" ifadelerine yer verildi. Macron’un, BM tarafından tanımlanan çerçeve içinde, Libya'daki silah ambargosuna ve Suriye'deki müttefiklerinin güvenlik çıkarlarına tam olarak saygı gösterme çağrısında bulunduğu da belirtildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, BM Genel Kurulu'na seslendiği konuşmasında da, Libya'da komşu ülkelerin bir araya gelmesini içeren yeni bir konferans önerdi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG