Erişilebilirlik

Erdoğan ve Netanyahu Telefonda Görüştü


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'de bu ay yapılan seçimlerden galip çıkan eski Başbakan Benyamin Netanyahu ile telefonda görüştü.

Hükümeti kurmakla görevlendirilen Netanyahu, İstanbul'da yaşanan terör saldırısı nedeniyle Erdoğan'ı arayarak başsağlığı diledi.

Erdoğan, Netanyahu'ya ilişkileri karşılıklı çıkarlar temelinde hassasiyetlere saygı göstererek devam ettirmenin ve sürdürülebilir bir zeminde güçlendirmenin ortak menfaat olduğunu belirtti.

Erdoğan, iki gün önce Batı Şeria'da yaşanan olayın kendilerini üzdüğünü söyledi.

Netanyahu'nun Likud Partisi tarafından yapılan açıklamadaysa "İki lider birlikte çalışarak ilişkilerde yeni bir dönem başlatma konusunda hemfikir oldu" denildi.

Telefon görüşmesi, Türkiye ve İsrail arasında uzun süredir sorunlu olan ilişkilerde bir çözülme yaşandığı dönemde geldi. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog geçen yıl Ankara'yı ziyaret etmişti. Herzog'un ziyareti 2008'den bu yana bir İsrail liderinin Türkiye'ye yaptığı ilk ziyaret oldu.

İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkiler on yıldan uzun süredir gergin. Ankara 2010 yılında Gazze'ye giden bir yardım gemisine İsrail güçlerinin baskın düzenlemesi ve 10 Türk vatandaşının hayatını kaybetmesinin ardından İsrail büyükelçisini sınır dışı etmişti.

Diplomatik ilişkiler 2016'da yeniden tesis edilmiş ancak İsrail'in, Gazze Şeridi'nde protesto düzenleyen bir dizi Filistinli'yi öldürmesinin ardından Türkiye, İsrail'den diplomatlarını çekmiş ve İsrailli diplomatik temsilcileri de ülkelerine göndermişti.

Bu olayların ardından iki ülke bu yıl karşılıklı olarak büyükelçi atadı.

Salı günü İsrail işgali altındaki Batı Şeria'daki bir Yahudi yerleşkesi yakınında bir Filistinli, üç İsrailli'yi öldürmüş ve İslamcı militanlar tarafından kahraman olarak gösterilmişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG