Erişilebilirlik

Erdoğan’ın Washington ziyareti iptal edildi mi? ABD Dışişleri'nden ilk yanıt


Erdoğan'ın gelecek ay yapması planlanan Washington ziyaretinin iptal edildiği iddia edilmişti.
Erdoğan'ın gelecek ay yapması planlanan Washington ziyaretinin iptal edildiği iddia edilmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 9 Mayıs’ta Washington’a yapması planlanan ziyaretin iptal edildiğine dair haftasonunda yayınlanan bir habere, ABD'den yanıt geldi.

OdaTv'nin Cumartesi günkü haberinde, “Erdoğan’ın Washington ziyaretini iptal ettiği ve iptal etmesinin nedeninin ABD Temsilciler Meclisi’nin İsrail’e yardımı da içeren tasarıyı onaylaması olduğu” iddia edildi. Haberin kaynağına ise yer verilmedi.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği bugün “Erdoğan’ın Washington ziyaretinin iptal edilip edilmediğine” dair soruya yanıt verdi.

Yanıtta “Şu anda, Beyaz Saray ziyaretiyle ilgili bir duyuru yok. Her fırsatta üst düzey temaslarda bulunma planlarımızda herhangi bir değişiklik yok" denildi. Türk yetkililerin seyahatleriyle ilgili yanıtlar için, Türk makamlarına başvurulması önerildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, VOA Türkçe'nin konuya ilişkin sorusunu Türk yetkililerin seyahat planlarına ilişkin bilgi için Türk hükümetine başvurulması gerektiği cevabını verdi.

Son olarak, ABD Dışişleri Bakanlığı İdari İşler Müsteşarı ve Siyasi İşler Müsteşar Vekili John Bass geçen hafta Ankara’da temaslarda bulunmuş ve Türk diplomatik kaynaklara göre bu ziyarette Erdoğan’ın gelecek ay için planlanan resmi ABD ziyaretinin hazırlıklarının gözden geçirilmişti.

Amerikalı ve Türk yetkililer geçen ay, ABD Başkanı Joe Biden'ın 9 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Washington’da ağırlayacağını söylemişti. Beyaz Saray’dan ise ziyarete ilişkin henüz resmi bir açıklama gelmedi.

Reuters haber ajansına konuşan Amerikalı bir yetkili ise Washington'un bu görüşmeyi, Erdoğan'ın Rusya'nın Ukrayna'daki savaş sürecinde kullandığını söylediği çift kullanımlı malların Türkiye üzerinden nakliyesinin tamamen yasaklanmasını kabul etmesi için bir fırsat olarak gördüğünü söylemişti.

Forum

STÜDYO VOA

Biden’dan barışçı protesto ve hukukun üstünlüğü vurgusu – 2 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG