Erişilebilirlik

“Erdoğan Cumhurbaşkanı Olamaz” İtirazına Yanıt


Altı muhalefet partisi dün yaptıkları toplantı sonrası yayınladıkları açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Mayıs’ta yapılması planlanan seçimlerde hukuken yeniden aday olmayacağını açıkladı. AKP’den ise bugün konuya ilişkin açıklama geldi.

AKP Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanımızın yeniden adaylığı önünde hiçbir engel yoktur. Bu esasında bir tartışma konusu bile değildir” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın bu seçimlerde yeniden aday olduğunu kaydeden Çelik, “Cumhur İttifakı, adayının Cumhurbaşkanımız olduğunu aylar önceden açıklamıştır. Milletimizin tüm meydanlarda verdiği mesaj açıktır. ‘Söz ve karar milletindir’ diyen siyasetimiz yoluna devam etmektedir” dedi.

AKP Sözcüsü, Erdoğan’ın yeniden adaylığı önünde hiçbir engel olmadığını ve bunun esasında bir tartışma konusu bile olmadığını savunarak, şu ifadeleri kullandı:

“Bunun tartışma konusu yapıldığı zemin hukuk değil, geçmişte gördüğümüz gibi hukuksuz yollarla siyasete yön verme arayışlarıdır. Bunlar bir kere daha milletimizden net bir demokrasi dersi alacaklar. Bu sayede neden Cumhurbaşkanımızın karşısına aday çıkartamadıkları da belli oldu. Dünkü beyanlarıyla Cumhurbaşkanımızla demokrasi meydanında yarışmaktan korktuklarını ikrar ettiler.”


Altılı masayı oluşturan CHP, İYİ Parti, Deva Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti dün yaptıkları görüşmenin ardından yayınladıkları ortak açıklamada, şu ifadelere yer vermişti:

“Türkiye, hukuksuzluk, kanunsuzluk ve başıbozuklukla hareket eden bir hükümet tarafından yönetilmektedir. Bu çerçevede, Anayasa ve kanunda hiçbir tereddüte yer vermeyecek kadar açık bir şekilde düzenlenmiş olan hükümler uyarınca, TBMM yenileme kararı almadığı müddetçe, Sayın Erdoğan'ın 14 Mayıs'ta yapılacak olan seçimlerde bir kez daha aday olması mümkün değildir. Cumhurbaşkanının, Anayasa'ya aykırı olarak üçüncü kez adaylığını ilan etmesi demokrasi tarihimize eklediği bir diğer kara sayfadır. Anayasa'yı yok sayan bu başıboşluğu kabul etmediğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız."

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG