Erişilebilirlik

Erdoğan’dan Suriye’nin Kuzeyine Kara Harekatı İşareti


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün gerçekleştirilen Pençe Kılıç Hava Harekatı'nda 70’e yakın savaş uçağı ve İHA’ların 89 hedefi imha ettiğini ve çok sayıda teröristi etkisiz hale getirdiğini belirtti.

2022 Dünya Kupası’nın açılış maçını izlediği Katar’dan dönüşte gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Irak’ın kuzeyinde 140 kilometre, Suriye’nin ise 20 kilometre derinlikte gerçekleştirilen operasyonun başarıyla tamamlandığını söyledi.

“Bunun sadece bir hava harekatıyla sınırlı kalması da söz konusu değil”

Gazetecilerin soruları üzerine Cumhurbaşkanı, bu operasyonun planlı olduğunu ifade ettikten sonra terörle mücadelenin hava harekatıyla sınırlı kalamayacağını söyleyerek, bir kara harekatının işaretini verdi.

Erdoğan, “Her şeyden önce Irak ve Suriye’nin kuzeyindeki bu operasyon böyle rastgele -acaba kim ne der, nasıl olur diye- düşünülerek yapılmış bir harekat değil. Daha önce de söylediğimiz gibi, eğer ülkemize, topraklarımıza birileri rahatsızlık veriyorsa bunlara biz bedelini ödetiriz. Nitekim şu anda da birçok saldırı planlaması içinde olan veya bu tür saldırıları gerçekleştiren, tehdit oluşturan terör örgütleri var güneyimizde. Bu Irak tarafında da var, Suriye tarafında da var. Her zaman söylediğim gibi, ‘Bir gece ansızın gelebiliriz’ derken bunu tabii boşu boşuna söylemedik. Zira beklenen, tasarlanan, planlanan saat geldiği anda da bu adımlar atıldı. Nitekim dün gece yapılan operasyon da bunun tam bir tecellisiydi. Çünkü bu terör örgütlerinin zararsız hale getirilmesi, yok edilmesi bizim şu anda güvenlik güçlerimizin başlı başına, olmazsa olmaz bir görevidir. Bunun sadece bir hava harekatıyla sınırlı kalması da söz konusu değil. Burada ne kadarlık bir güç Kara Kuvvetlerinden de buna katılması gerekir; bunu da zaten ilgili birimlerimiz, Savunma Bakanlığımız, Genelkurmayımız birlikte kararını verirler; istişaremizi yaparız, ondan sonra da adımlarımızı buna göre atarız” diye konuştu.

“Bu operasyonla ilgili ne Sayın Biden’la ne Sayın Putin’le herhangi bir görüşme yapmış değiliz”

Erdoğan, Türkiye’nin Pazar günü Suriye ve Irak’ın kuzeyine yönelik gerçekleştirdiği hava operasyonu öncesi Amerika ve Rusya Federasyonu’na bir bilgilendirme yapmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı, “Biz bu operasyonla ilgili ne Sayın Biden’la ne Sayın Putin’le herhangi bir görüşme yapmış değiliz. Fakat bizim her an bu bölgede bu tür şeyleri yapabileceğimizi zaten sayın Biden da sayın Putin de biliyor. Nitekim bu olayda da olduğu gibi, her zaman söylüyoruz ya, bir gece ansızın gelebiliriz... Türkiye’nin güvenlik teşkilatı, bizler icazetli çalışmıyoruz. Biz eğer bir adım atacaksak bunun kararını veririz ve bu adımı da atarız. Bu konuda Amerika artık bizi bilmesi lazım. Herhalde biliyordur. Bundan sonraki süreçte zaten bizim çok daha önemli adımları kararlı bir şekilde nasıl atacağımızı, atmamız gerektiğini de inşallah hepsi görecek” dedi.

"Üzüntümüz şu; ABD Suriye’deki terör bölgesinde binlerce araç, silah mühimmat göndermiştir”

İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırı sonrası İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “ABD Büyükelçiliği'nin taziyesini kabul etmiyoruz. Müttefikliğimiz tartışılmalıdır” sözleri sonrası Endonezya’da ABD Başkanı Joe Biden’ın taziyelerini kabul eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerika’nın PYD/YPG’ye verdiği destekten rahatsızlık duyduğunu yineledi.

Cumhurbaşkanı, “Bizim tabii üzüntümüz şu; biz Amerika’yla NATO’da beraberiz. Ancak binlerce araç, gereç, mühimmat, silah bütün bunları Suriye’deki terör bölgesine maalesef bu Amerika göndermiştir. Bu sayın Obama döneminden itibaren olmuş, sayın Trump döneminde sürmüş, sayın Biden döneminde de devam etmektedir. Peki biz bunu onlarla paylaştık mı? Evet paylaştık. Ben bunları sayın Obama’yla da paylaştım, sayın Trump’la da paylaştım, sayın Biden’la da paylaştım. Kendilerine ‘Siz buradaki terör örgütlerine bu destekleri vermek suretiyle bizi sıkıntıya sokuyorsunuz. Tabii biz bu sıkıntıları yaşayamayız. Gerektiğinde bunlara gereken cevabı da vermek durumunda kalacağız” dedim. Tabii bir şey söyleyemiyorlar. Biz de gerekeni bu noktada yaptık, yapıyoruz, yapmaya da yine devam edeceğiz. Buralardan asla taviz veremeyiz, çünkü bu tür tavizler ülkemiz için sıkıntıdır” ifadelerini kullandı.

“Rusya, teröristleri temizleme sorumluluğunu yapmıyor”

Rusya’ya yönelik eleştirilerde de bulunan Erdoğan, 22 Ekim 2019’da Rusya’nın Soçi kentinde imzalanan mutabakata uyulmadığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı, “Ruslarla da 2019’da Soçi’de yapılan bir anlaşmamız var. Onların bölgedeki teröristleri temizleme sorumlulukları vardı. Maalesef birçok kez kendilerine tekrar tekrar hatırlatmamıza rağmen bunu yapmadılar, yapamıyorlar. Biz de bunlara karşı sessiz kalmayacağımızı, herhangi bir şekilde kendileri yapamadığı takdirde oradaki teröristlere karşı adım atacağımızı söyledik. Dün de bu çerçevede Kobani’de yuvalanan teröristlere karşı 12 hedefi vurmak suretiyle orada etkisiz hale getirdik. Burada herhangi bir tahdit yok. Bu harekâtın sürekliliği söz konusu. Karadan ve havadan gereken neyse yaptık. Bundan sonra da yapacağız” dedi.

Soçi Mutabakatı’nın altıncı maddesi Menbiç ve Tel Rıfat’tan YPG unsurlarının çıkartılmasını öngörüyordu. Türkiye, uzun zamandır bu maddenin gereğinin yerine getirilmediğini söylüyor.

İsveç Elçisi Stockholm'deki eylem nedeniyle kınandı

Öte yandan İsveç'in başkenti Stockholm'de bugün Türk Büyükelçiliği'ni hedef alan eylem nedeniyle, Ankara harekete geçti.

Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan İsveç'in Ankara Büyükelçisi Staffan Herrström'e kınama mesajı iletildi.

Diplomatik kaynaklar, “PKK iltisaklı unsurlar tarafından 21 Kasım 2022 tarihinde Stokholm Büyükelçiliğimiz Kançılarya binasına terör örgütü propagandasını ve Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik hakaretamiz görüntüleri içeren ifadeler ve fotoğrafların yansıtılması eylemini kınadığımız ve olayın soruşturulması talebimiz bugün Bakanlığımıza çağrılan İsveç’in Ankara Büyükelçisine ifade edilmiştir" bilgisini paylaştı.

İsveç Büyükelçisi'ne Türkiye'nin beklentisinin, "Kabul edilemez bu eylemin faillerinin tespit edilerek, gerekli tedbirlerin alınması ve Üçlü Muhtıra’da kayda geçirilen taahhütler ışığında somut adımların atılması" olduğu aktarıldı.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG