Erişilebilirlik

Bakü ve Erivan'dan Karşılıklı Suçlamalar


Ermenistan ve Azerbaycan birbirlerini, geçen hafta varılan ateşkes anlaşmasını ihlal etmekle suçladı. Hassas anlaşma, iki eski Sovyetler Birliği ülkesi arasında 2020'den bu yana yaşanan en şiddetli çatışmaları sonlandırmayı amaçlıyordu.

Bu sabah iki ülkenin savunma bakanlıklarından yapılan açıklamalarla Bakü ve Erivan, sınırdaki çatışmalarda kimin ilk ateşi açtığı konusunda birbirine suçlamalar yöneltti.

Geçen hafta başında yaklaşık 200 kişinin ölümüne neden olan ve iki gün süren çatışmalar sonrasında her iki taraf da Rusya himayesinde ateşkes ilan edilmesi konusunda anlaşmaya varmıştı. Ancak ateşkese rağmen sınırda durum gerginliğini koruyordu.

Ermenistan Savunma Bakanlığı bugün Facebook’ta yaptığı açıklamada, "23 Eylül'de yerel saatle saat 07.40'ta Azerbaycan silahlı kuvvetlerine bağlı birimler, Ermenistan-Azerbaycan sınırının doğusundaki Ermenistan muharebe mevzilerine farklı konumlardan ateş açarak ateşkesi ihlal etti" dedi.

Ermenistan’ın açıklamasında ölen olmadığı bildirildi ve "Düşman ateşi misilleme nitelikli eylemlerle bastırıldı" denildi.

Bu iddialardan kısa süre sonra Azerbaycan Savunma Bakanlığı da bir açıklama yayınlayarak ilk önce Ermenistan'ın ateş açtığını kaydetti.

Bakü'den yapılan açıklamada Ermenistan silahlı kuvvetlerinin ortak sınırın üç farklı bölgesinde ateş açtığı belirtildi ve dün gece yerel saatle 23.45'ten itibaren dokuz saat boyunca "Azerbaycan silahlı kuvvetlerinin topçu mevzileri hafif silahlarla vuruldu" denildi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, "misilleme nitelikli yeterli önlemin" alındığını belirtti.

İki taraf arasındaki çatışmalar bu ayın başında patlak vermiş ve yaklaşık 200 askerin ölümüyle sonuçlanmıştı. 2020'de iki ülke arasında altı hafta süren savaştan bu yana kaydedilen en kanlı çatışmalar yaşanmıştı.

Çatışmalar, uluslararası arenada Azerbaycan'ın parçası olarak kabul edilen ancak 2020'ye kadar çoğunlukla etnik Ermeni nüfusun kontrolu altında olan Dağlık Karabağ üzerindeki egemenlik hakkı tartışmalarından kaynaklanıyor.

Ermenistan, Azerbaycan'ın topraklarına saldırdığı ve tartışmalı Dağlık Karabağ'ın ötesindeki sınırları içinde bulunan yerleşim yerlerini ele geçirdiğini kaydediyor. Azerbaycan ise Ermenistan'ın "kışkırtmalarına" yanıt verdiğini savunuyor.

Ermenistan'ın askeri müttefiki olan Rusya, Azerbaycan'la da dostluk ilişkisi yürütmeye çalışıyor ve Erivan'ın karşılıklı meşru müdafaa maddesini devreye sokma çağrılarına direniyor. Azerbaycan ise askeri, mali ve siyasi açıdan Türkiye tarafından destekleniyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG