Erişilebilirlik

'Sığınmacılar Konusunda Türkiye'ye Yardıma Hazırız'


Hatay sınırında Suriyeli sığınmacılar geçiş izni beklerken
Hatay sınırında Suriyeli sığınmacılar geçiş izni beklerken

Amerika, Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Suriye’yi “tehlikeli bir yola” soktuğu uyarısında bulundu. Beyaz Saray, Şam hükümetinin demokrasi yanlısı göstericilere karşı uyguladığı yöntemleri “akıldışı şiddet” olarak tanımladı ve kınadı.

Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Mark Toner da dünkü olağan basın toplantısında, Suriye’deki gelişmeleri yakından izlediklerini, hükümetin şiddete başvurmasını kınadıklarını söyledi. Toner, “Suriye hükümetinin baskıcı yöntemleri masum insanların göç akınına neden olmuştur. Türk hükümetiyle bu konuda yakın bir temas halindeyiz,” dedi.

Dışişleri Sözcüsü, Türkiye’nin bu konuda Amerika’dan herhangi bir yardım talebinde bulunmadığını da açıkladı. Mark Toner, gerekirse ikili ilişkiler dahilinde, gerekirse de BM Mülteciler Yüksek Komiserliği çerçevesinde Amerika’nın yardıma hazır olduğunu söyledi. Yetkili, Türkiye’nin göç akınıyla başedebilmek için bu kurumdan da yararlanabileceğini hatırlattı.

Birleşmiş Milletler dahilinde yürütülen Suriye görüşmelerinde ise sonuç alınamadı. Diplomatlar, Suriye’nin uyguladığı şiddeti kınayan yeni bir karar tasarısının metni üzerinde anlaşmaya varmaya çalışıyordu. Batılı ülkelerin çoğu tasarıya destek veriyor ancak, Rusya ve Çin itiraz ediyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’un defalarca Beşar Esad’ı aradığı, ancak Suriye liderinin telefonla görüşmeyi reddettiği bildirildi.

Ban, Esad’la görüşme çabalarından sonuç alamazken, sivillere karşı kuvvet kullanmanın kabul edilemez olduğunu ve Suriye’deki gelişmelerden kaygı duyduğunu açıkladı.

Hükümet kuvvetleri, Türkiye sınırı yakınlarındaki Cizr El-Şuhur’da, 120 güvenlik görevlisinin öldürüldüğü haberinden sonra, geniş çaplı bir operasyon başlattı.

Görgü tanıkları, geçen hafta rejim karşıtı gösterilere sahne olan 50,000 nüfuslu kentin, tanklar, zırhlı personel taşıyıcıları ve askeri birlikler tarafından kuşatıldığını bildirdi.

Hükümete göre operasyonun amacı kasabada öldürülen 120 güvenlik görevlisinin katillerini bulmak.

Suriye ordusunun başlattığı operasyon üzerine binlerce kişi Türkiye’ye sığındı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG