Erişilebilirlik

Esat’tan Af İlanı


Esat’tan Af İlanı
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Esat’tan Af İlanı

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat'ın silahlı gruplara yönelik hazırlanan "önümüzdeki 3 ay içinde silah bırakıp teslim olanların affedileceğine" dair kararı onayladığı duyuruldu.

Affın kişisel davalar ile adi suçları kapsamadığı belirtiliyor. Suriye'de 5 yıldır devam kriz süresince birçok kez af ilan edildi. Perşembe günü duyurulan af kararı Halep'te devam eden yoğun çatışmalar ve Suriye ordusunun bazı noktaları ele geçirmesinin ardından geldi.

Halep kent merkezi 5 yıldır Suriye ordusunun elinde olsa da kenar mahalleler ile banliyölerin çoğu çeşitli silahlı grupların kontrolündeydi. Geçtiğimiz yıl Suriye ordusunun Rusya ve Hizbullah desteğiyle başlattığı büyük askeri operasyonlarla Halep'in güneyindeki bazı mahalleler Suriye ordusunun eline geçti. Şehir merkezinin etrafında çember oluşturularak devam eden askeri operasyon çerçevesinde geçtiğimiz günlerde Türkiye'den Halep içine uzanan ve hayati önemdeki Castello yolu ile Leyramon bölgesi Suriye ordusunun kontrolüne geçti.

Şehir merkezi etrafında genişleyen çemberin yanısıra en önemli lojistik hat olan Castello yolunun kontrolden çıkması nedeniyle kent içindeki bazı noktaları ellerinde tutan silahlı gruplar bulundukları yerlerde sıkıştı.

Bu bölgelere yönelik geniş çaplı saldırıların başlayacağı ve çatışmaların şiddetleneceği belirtiliyor. Silahlı grupların bir kısmının Halep'in kuzey kırsalına çekilmeye hazırlandığı belirtiliyor. Rusya'nın da çağrısı ile bulundukları yerde sıkışan siviller için 3 tahliye hattı belirlenirken af duyurusuna paralel olarak 4.bir hattın da teslim olmak isteyen silahlı grup mensupları için oluşturulduğu belirtiliyor.

Halep içinde ve çevresinde Özgür Suriye Ordusu ve Nusra Cephesi basta olmak üzere El Kaide bağlantılı gruplara kadar birçok silahlı grup bulunuyor. Af ilanı Suriye genelini kapsıyor.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG