Erişilebilirlik

Esat iklim zirvesine davet edildi


Birleşik Arap Emirlikleri, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat'ı yıl sonunda ev sahipliği yapacağı COP28 iklim zirvesine davet etti.

Reuters haber ajansının Suriye devlet haber ajansı SANA'ya dayandırdığı haberine göre, Şam'daki Birleşik Arap Emirlikleri Büyükelçiliği bir tweet atarak, Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed’in Esat’ı zirveye davet ettiğini açıkladı.

COP28 sözcüsü Reuters'a yaptığı açıklamada, "COP28, dönüşümsel çözümler üreten kapsayıcı bir iklim değişikliği konferans süreci yürütmektedir. Bu ancak herkesin odada olmasıyla gerçekleşebilir” dedi.

Bu yıl 30 Kasım-12 Aralık tarihlerinde Dubai'de yapılacak zirveye çok sayıda liderin katılması bekleniyor.

Suriye’deki iç savaşın üzerinden 10 yılı aşkın süre geçerken birçok ülkenin Suriye rejimiyle yeniden ilişki kurduğu görülüyor. Suriye’yi de Türkiye ile eş zamanlı vuran 6 Şubat depremlerinde birçok ülke Suriye’ye yardım gönderdi.

Türkiye de İran ve Rusya’nın katılımıyla Esat yönetimiyle temaslarını sürdürüyor. Son olarak bu ay Türkiye, Suriye, İran ve Rusya Dışişleri Bakanları Moskova’da bir araya gelmişti.

Esat-Erdoğan görüşmesine ilişkin ise henüz bir gelişme bulunmuyor. Esat daha önce yaptığı bir açıklamada Erdoğan’la “Türk askeri Suriye’nin kuzeyinden çekilmedikçe görüşmeyeceğini” söylemişti.

Arap Birliği geçen hafta Suriye’yi tekrar kabul etmiş ve Esat bu hafta Cidde’de yapılacak Arap Birliği zirvesine davet edilmişti. Ancak ABD, Şam hükümetiyle yakınlaşmaya sıcak bakmıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG