Erişilebilirlik

Esat: “Terörü Destekleyenlerle Masaya Oturmayız”


Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat, Lübnan televizyon kanalı El Manar’la yaptığı bir söyleşide, önceliğinin ülkesinde devam eden dört yıllık iç savaşı bitirmek olduğunu söyledi, ancak “terörü” destekleyenlerle masaya oturmayacağını kaydetti.

Suriyeli yetkililer, hükümet güçleriyle çatışan ve Esat rejimine muhalif olan bütün grupları terörist olarak tanımlıyor.

Söyleşi sırasında Esat, muhaliflerin yanında yer alan ülkeleri Suriye karşıtı olmakla ve terörü desteklemekle suçladı.

Suriye’de 2011 yılının Mart ayında başlayan ayaklanmalarda şimdiye kadar 240 binin üzerinde insan öldü. Uluslararası toplumun iç savaşı bitirme ve seçimle yeni bir hükümet kurma çağrılarına rağmen ilerleme kaydedilemedi. Suriye Devlet Başkanı Esat, seçim yapılması halinde, uluslararası gözlemcileri ülkeye sokmayacağını söyledi.

Esat “Uluslararası gözetim altında seçim yapılmasını kabul etmiyorum. Bu Suriye’nin egemenliğine müdahale demek olur,” şeklinde konuştu.

Öte yandan Esat, Suriyeli isyancılara destek veren Amerika’yı eleştirirken, Rusya’nın tıkanmış barış sürecini yeniden canlandırma çabalarını övdü.

Birleşmiş Milletler’in Suriye’de yürüttüğü barış görüşmeleri 2014’te çözümsüzlükle sonuçlandı. Suriye’de dört yıl önce Esat rejimine karşı barışçıl gösterilerle başlayan kriz büyüdü ve iç savaşa dönüştü. Ülkedeki krizden faydalanan IŞİD militanları bazı bölgelerde kontrolü ele geçirdi. Suriye’ye komşu ülkelerse, iç savaştan kaçan mültecilere kapılarını açmak zorunda kaldı. Sadece Türkiye’de bir milyonu aşkın Suriyeli mülteci bulunuyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG