Erişilebilirlik

'Eşimle Kavga Ettim Patronumun Kafasını Kestim'


Fransa’nın Lyon kenti yakınlarındaki Air Product adlı kimya fabrikasına saldırı düzenleyerek patronunun kafasını kesen 35 yaşındaki zanlı Yassin Salhi sessizliğini bozdu. Siyah beyaz bayraklar üzerine Arapça sureler yazarak, kestiği başın yanına bayrakları yerleştiren ve fabrikayı havaya uçurmaya çalışırken yakalanan Salhi suçu işlediğini kabul ederken, suçu “din adına yapmadığını” söyledi. Salhi, “Eşimle kavga ettim, beni boşanmakla tehdit etti. Ben de patronumun kafasını kestim. Herkes benden söz etsin istedim” diye konuştu. Ancak Salhi, hazırladığı IŞID bayraklarının ve Suriye’deki bir cihatçıya gönderdiği “kesik baş selfisinin” nedenini ise açıklayamıyor.

Paris anti-terör şubesi tarafından sorgulanan Yassin Salhi’nin ifadesinden sızan bilgilere göre, zanlı suçu “din adına” işlediğini reddediyor. Salhi, olaydan bir gün önce, din kurallarını yeterince uygulamadığı için eşiyle kavga etmiş. Bunun üzerine eşi boşanma tehdidinde bulunmuş. Eşinden bir kaç gün önce de patronu Herve Cornara ile tartışan Salhi, akıllarda kalıcı iz bırakacak bir eylem yapma kararı almış.

Terörist olduğunu reddeden Salhi, saldırı gerekçesini ise, “Eşimle bir gün önce kavga ettim. Beni terketmekle tehdit etti. İki gün önce de patronumla tartışmıştım. Ruhlarda derin bir iz bırakmak için bu cinayeti işledim” dedi. Salhi eşine din kurallarını yeterince uygulamadığı için baskı yaparken Salhi’nin Suriye’ye gidip gitmediğini öğrenmek isteyen polis pasaportunu sordu. Salhi pasaportunun evde olduğunu söylüyor ancak polis evde bulamayınca, “Fas’a gittiği bir tatil sırasında yaktığını” dile getirdi.

İnandırıcı bulunmuyor

Ancak Salhi’nin ifadesi polis tarafından inandırıcı bulunmuyor. Zira, kafasını kestiği patronunun yanına bıraktığı Kuran ayetleri yazılı siyah ve beyaz iki bayrak, IŞİD’in söylediği gibi hassas bölgelere intihar saldırıları düzenlenmesi, üstelik kesik kafa ile selfie çekerek, Suriye’de Rakka’da bulunan bir IŞİD elemanına, Kanada kaynaklı bir telefon üzerinden selfie göndermesi, Salhi’nin inandırıcılığı konusunda soru işaretleri yaratıyor.

Cihat mı, cihat süsü mü?

Zanlı, cinayetin hemen ardından, kesik başla çektiği selfieyi WhatsApp üzerinden, Suriye’nin Rakka kentinde cihatçılara mühimmat sağlayan Sebastien Younes adlı bir kişiye gönderiyor. Salhi bu eylemini de “O benim tek arkadaşım ve geride bir iz bırakmak istedim” diye açıklıyor. Ancak poliste kaydı bulunan Younes, IŞİD’de etkili bir isim olarak biliniyor.

Fransız polisi, Vesoul’deki radikal isimlerle temas halinde olan Younes’in bu cinayetle ilişkisi olup olmadığını araştırıyor. Zanlının bilgisayar ve cep telefonuna el koyan polis, saldırının Suriye ya da örgüt bağlantısını araştırıyor. Böylece Yassin Sahli’nin cinayeti örgüt bağlantısıyla mı yoksa bireysel bir eyleme cihat süsü vererek mi işlediğini ortaya çıkarmaya çalışıyor.

Öte yandan, halen hiçbir cihatçı örgütün suçu üstlenmemesi, polis tarafından selefi radikallerle ilişkisi nedeniyle 10 yılı aşkın süredir izlenen zanlının saldırı için kullandığı araç, sahte tabanca ve bıçağın herkes tarafından kolayca elde edilebilmesi saldırının cihatçı karakter taşısa bile örgüt talimatı olmadan alınması ihtimalini gündemde tutuyor.

“Yalnız kurt” ihtimali

BFM TV'ye konuşan cihatçı terör uzmanı Profesör Gilles Kepel, selefi hareket içinde bulunanların radikalleşmesi ve eyleme geçmesinin artık kontrol edilemeyeceğini, IŞİD’in “Bulunduğunuz yerlerde eylem yapın, silah bulamıyorsanız bıçakla kesin” şeklindeki çağrısının ardından radikalleşen gençlerin kendiliğinden eyleme geçtiğini, tepeden emir beklemediğini dile getirdi.

Dosyaya yakın bir kaynak ise Le Monde gazetesine, “Eldeki bulgular ışında, uzun süredir radikalleşen bir cihatçı ile karşı karşıyayız. Hazırlanan siyah beyaz bayraklar, patronu ile birlikte kimyasal madde üreten fabrikaya gelişi, hepsi önceden hazırlanan, planlanan eylemler. Belki yalnız hareket etti ama eylemin terör eylemi olduğu kesin. Bir yerden talimat almamış olabilir ama bu daha az endişe verici değil. İstihbarat servisleri aylardır, IŞİD’in bireylere yaptığı ‘bulunduğunu ülkeleri kana bulayın, silah bulamazsanız, bıçakla kesin’ şeklindeki çağrısının etkilerinden endişeliydi. Örneğin kendi bireysel şiddet eğilimlerini cihat bayrağı altında kullanmalarından endişe ediliyordu” yorumunda bulundu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG