Erişilebilirlik

Eski Başkan Adaylarından Elizabeth Warren da Biden'ı Destekledi 


Demokrat Parti'nin yarışı bırakan başkan adaylarından Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren, Joe Biden'a destek vereceğini açıkladı.

Senatör Warren, sonbaharda bir süreliğine Demokrat Parti başkan adaylığı yarışında öne geçmiş, ancak Süper Salı seçimlerinde temsil ettiği Massachusetts eyaletinde yarışı üçüncü sırada tamamlayarak ivme kaybetmeye başlaması üzerine geçen ay kampanyasını sonlandırmıştı. Warren, yarıştan çekildikten sonra Biden ya da o dönemde halen kampanyasını sürdüren Bernie Sanders'a hemen destek vermekten kaçınmıştı. Ancak Corona virüsü salgınının ön seçim yarışını sekteye uğratmasıyla son haftalarda tüm dinamikler değişti.

Yarıştan geçen hafta çekildikten altı gün sonra Biden'ı destekleyeceğini açıklayan Sanders, ilerici seçmen tabanını daha merkezci Biden'a ısınmaya ikna etmeyi umuyor. Eski Başkan Barack Obama'nın hemen ardından Biden'a desteğini açıklayan Warren ise, Biden'ın kendisini başkan yardımcısı olarak seçebileceğine ilişkin spekülasyonları da körüklemişe benziyor.

Biden'a destek açıklamasında başkan yardımcılığı olasılığına değinmeyen Warren, Corona pandemisine de vurgu yaptığı Twitter mesajında, ”Bu kriz döneminde bir sonraki başkanın Amerikalılar'ın iyi ve etkili hükümete olan inancını yeniden inşa etmesi her zamankinden daha önemli. Ve ben Joe Biden'ın ülkemizi yeniden inşa etmeye yardımcı olduğunu gördüm. Bugün Joe Biden'ı ABD Başkanı olarak desteklemekten gurur duyuyorum” ifadelerini kullandı.

Warren'ın bazı müttefiklerine göre Biden, Warren'ın desteğini almadan birkaç gün önce, Senatör'ün kriz döneminde öğrenci kredisi borçlarının silinmesi ve Sosyal Güvenlik yardımlarının kapsamının genişletilmesi gibi, Corona virüsüyle mücadeleye ilişkin bazı planlarını benimser adımlar attı.

Warren, destek mesajında Biden'la bazen yaşadığı çatışmaları da dile getirdi. İkili, Biden'ın Delaware Senatörü, Warren'ın ise Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde profesör ünvanıyla iflas uzmanı olarak görev yaptığı 2005 yılında, Kongre'de iflas yasasıyla ilgili bir oturumda tartışmıştı. Biden, bundan sekiz yıl sonra, yani 2013'te başkan yardımcısıyken, Massachusetts eyaleti Senato yarışını kazanan Warren'a görev yemini ettirirken o dönemi hatırlatmıştı.

Warren, Biden'a destek mesajında şu ifadeyi kullandı: ”Senatör olduğum o anda Joe Biden da oradaydı. 'Bana cehennem azabını tattırdın! Ve harika işler çıkaracaksın' dedi.”

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG