Erişilebilirlik

Eski Başkan Yardımcısı Pence İfade Verecek mi?


ABD'de bir federal yargıcın, daha önce kendisine mahkeme celbi gönderilen eski Başkan Yardımcısı Mike Pence'in büyük jüri karşısında ifade vermesi gerektiği hükmüne vardığı belirtiliyor.

Mahkeme 6 Ocak 2021 Kongre baskını gününde eski Başkan Donald Trump'la Pence'in konuşmaları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyor.

CNN televizyonunun ismi açıklanmayan kaynaklara dayandırdığı haberine göre gizlilik damgası olan bir kararda hakim ayrıca Pence'in 6 Ocak'la ilgili sorulara yanıt vermeyi reddetme hakkının da olduğunu belirtti ve Pence'in temyize gidebileceğini kaydetti.

NBC televizyonu da kararın Trump'ın eski başkan yardımcısını federal büyük jüri huzuruna çıkmaya zorladığını ancak Pence’i 6 Ocak 2021 hakkında ifade vermekten koruduğunu söyledi.

Adalet Bakanlığı'nın Donald Trump'ın ve destekçilerinin 2020 seçim sonuçlarını tersine çevirmeye çalıştığı iddialarıyla ilgili soruşturmasını idare eden özel yetkili savcı Jack Smith'in temsilcilerine ise yorum için ulaşılamadı.

Reuters haber ajansı Pence'in temsilcilerine de erişemedi.

Pence, 6 Ocak 2021'de Senato başkanı olarak görev yaptığı için, Anayasa'nın Kongre üyelerini resmi görevliler hakkında sorgulamaktan koruyan "konuşma veya tartışma" maddesi kapsamında ifade vermeye zorlanmaktan korunduğunu öne sürmüştü.

Pence, 2024 seçimlerinde Cumhuriyetçi eski Başkan Donald Trump'ın karşısında Cumhuriyetçi Parti'nin başkan aday adaylarından biri olmaya hazırlanıyor.

AP haber ajansına göre Pence'in ekibi temyize gidip gitmemeyi değerlendiriyor.

XS
SM
MD
LG