Erişilebilirlik

Eski Ülkü Ocakları Başkanının Cinayeti Aydınlatılmayı Bekliyor


Sinan Ateş
Sinan Ateş

Ülkü Ocakları’nın eski genel başkanlarından Sinan Ateş’in 30 Aralık’ta Ankara’da öldürülmesinin ardından açılan soruşturma devam ediyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturmada Ankara Sulh Ceza Hakimliği tetiği çeken kişinin de bulunduğu motosikleti kullanan kişi olduğu edilen Vedat Balkaya ile birlikte Hakan S. ve Zekeriya A'yı tasarlayarak adam öldürme suçlamasıyla tutukladı.

Cinayeti işlediği öne sürülen Doğukan Çep’in ise henüz yakalanamadığı bildiriliyor.

Bahçeli: “Üç Hilal’i yargılatmayacağız; Milliyetçi Hareket Partisi’nin onuruna musallat olan kepazeleri asla affetmeyeceğiz”

Pazar günkü cenaze töreninde “intikam” sloganları atılan eski Ülkü Ocakları genel başkanının öldürülmesinden dört gün sonra ilk kez bu konuda değerlendirmelerde bulunan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM Grubu’nda yaptığı konuşmada Sinan Ateş’in adını anmazken cinayetle MHP arasında bağ kuranları sert dille eleştirdi.

Bahçeli, “Ağızlarını tetik, dillerini tüfek yaparak habire nefret ve nifak kusan hayasızlara 2023’ün hedeflerini kirlettirmeyeceğiz, Üç Hilal’i de yargılatmayacağız. Milliyetçi Hareket Partisi’nin siyasi şeref ve onuruna musallat olan kepazeleri asla affetmeyeceğiz. Daldan dala atlayarak her fırsatı ganimete çevirmenin hesabını yapan ahlaksızlara diyorum ki, defalarca açılıp asidi kaçmış gazoz gibisiniz, hiç de tat vermiyorsunuz. Ayağımıza basan olursa, önümüze geçip yakamızdan tutmaya kalkışan görülürse, buna da tahammül etmeyiz, asla etmeyeceğiz” dedi.

Kemal Can: “MHP yavaş yavaş soğutmayı deneyerek cinayeti gündemden düşürmeye çalışacak”

Yıllardır MHP’yi ve Ülkücü hareketi yakından takip eden gazeteci Kemal Can, bu tartışmanın daha da büyümesini engellemek için Bahçeli’nin böyle bir çıkış yaptığı görüşünde.

VOA Türkçe’ye kısa bir değerlendirmede bulunan Can, “Açıklamadan da görüldüğü gibi MHP lideri, cinayetle partisi arasında ilişki kurulmasını engellemeye çalışıyor. Yapılmaya çalışılan şey açık. Bu konuyu yavaş yavaş soğutmayı deneyerek gündemden düşürmeye çalışacaktır. Peki ne yapılabilir? Bu cinayet birkaç kişi üzerine yıkılır ve sanki açığa çıkmış gibi bir durum oluşturulur. Türkiye seçime giderken MHP içinden ‘bu işin siyasi ayağı’ varmış denerek bir kalkışma beklenmesi makul değil. Ama tabii iktidar içi yani MHP ve AKP arasında bir tansiyona neden olursa polis ve savcılar ısrarcı olursa o zaman iş siyaseten çatallaşabilir. Ama dediğim gibi bu çok muhtemel değil. Sosyal medyada estirilen ‘MHP içinde istifa furyası başladı’ fırtınası gibi büyük bir dalganın olduğu kanaatinde de değilim” dedi.

İyi Parti sözcüsü: “Sorumluların, katillerin ve varsa ardındaki güçlerin ortaya çıkarılması gerekir”

Bugün Sinan Ateş’in ailesiyle görüşen İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in yarın partisinin grup toplantısında cinayetle ilgili kapsamlı bir değerlendirmede bulunması bekleniyor.

Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu ise bugün yaptığı açıklamada, “Ankara’da Türkiye’nin başkentinde bırakın siyasi görevlerini, genç bir akademisyen bir suikasta kurban gitti. Derhal devletimiz tarafından sorumluların, katillerin ve varsa ardındaki güçlerin ortaya çıkarılması gerekir. Böylesine önemli bir konunun siyasete malzeme olmaması için önemli bir çaba sarf ettik. Parti olarak konunun takipçisi olacağız” dedi.

Kılıçdaroğlu: “Saray’ın stepnesi kendi evladına dahi sahip çıkamıyor, bu cinayeti görmezlikten gelemezler susarak bu işi geçiştiremezler”

Konuyla ilgili en sert açıklama CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan geldi.

Partisinin grup toplantısında Bahçeli için “Saray’ın stepnesi” tabirini kullanan CHP lideri, ailesinin talebi nedeniyle cinayeti siyasallaştırmaktan kaçındığını söyledi.

Kılıçdaroğlu, “Bu ülkenin başkentinde bir suikast gerçekleşti. Sinan Ateş. Genç bir babayı öldürdüler. Ülkücü hareketin en değerli isimlerinden birisiydi. Ankara'nın göbeğinde katlettiler. Ailesi talep etti, konu siyasallaşmasın diye sabırla sonucu bekliyorum. Tabii ki bize de bilgiler akıyor. Tabii ki çok şey biliyoruz. Bu işten çok pis kokuların geldiğinin de farkındayız. Görevliler işini yapsın diye şimdilik sesimizi çıkarmıyoruz. Bakınız, Saray’dan tık yok. Saray’ın stepnesi ise sanki en değerli evlatlarından biri öldürülmemiş gibi tek kelime dahi etmiyor. Kendi evladına dahi sahip çıkamıyor. Bu cinayeti görmezlikten gelemezler, susarak bu işi geçiştiremezler. Biz buna CHP olarak izin vermeyeceğiz, gerçek aydınlanıncaya kadar. Aile, adalet istiyor. Adaleti savunan kişiler olarak bizler de bu olay aydınlanıncaya kadar da takipçisi olacağız” dedi.

Kürşad Yılmaz’dan Sinan Ateş açıklaması: “Bir zamanlar Ülkü Ocakları’nda genel başkan olsalar da bu kurumlara sızmış FETÖ ajanlarıdır ancak”

Eski Kuşadası Belediye Başkanı Lütfi Suyolcu’nun 1995 yılında öldürülmesine karıştığı ve çıkar amaçlı suç örgütü kurmaktan yargılanan ve 2021 yılı Ekim ayında cezaevinden tahliye edildikten sonra MHP lideri Devlet Bahçeli’yi ziyaret eden ülkücü kökenli Kürşat Yılmaz ise yayınladığı açıklamada Sinan Ateş’i “FETÖ ajanı” olmakla itham etti.

Yılmaz, “Bizler bu teşkilatın evlatları olarak her zaman ve her daim nefesimizin yettiği son güne kadar liderimizin ve teşkilatlarımızın emrinde olmaya devam edeceğiz. Fitneye yer vermeden üstümüze kurulan oyunlara aldırmadan mücadelemize devam edeceğiz. Mersin’de 17 Mart 2022 yılında 19 yaşında şehit edilen Adana Ülkü Ocakları’na bağlı Emrullah Kaplan kardeşimiz unutulmamalıdır. Ülkücü katili ülkücü olamaz. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde general bir zamanlar Ülkü Ocakları’nda genel başkan olsalar da bu kurumlara sızmış FETÖ ajanlarıdır ancak. CIA merkezli oyunların bir parçası olmamak, nereye hizmet ettiğini bilmeyen davranışlardan uzak durmak gerekir” dedi.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG