Erişilebilirlik

Euro Bölgesi’nde Rekor Enflasyon


Euro Bölgesi'nde enflasyon Ekim ayında yüzde 10,6’ya yükselerek yeni bir rekor kırdı.

Para birimi olarak Euro kullanan 19 ülkeden oluşan bölgede tüketici fiyatlarında bir önceki aya kıyasla binde 5 oranındaki artış, Avrupa Birliği (AB) tarafından kayıtların tutulmaya başlandığı 1997 yılından beri ulaşılan en yüksek oran oldu.

Enflasyon, öncü verilerde yüzde 10,7 olarak tahmin edilmişti. Ülke verilerinin netleşmesi sonrasında, yüzde 10,6'ya revize edilse de bu, kayıtlardaki en yüksek oran olarak belirlendi.

Euro Bölgesi’nde Rekor Enflasyon
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:48 0:00

Eylül ayında tüketici fiyatları yıllık bazda yüzde 9.9 oranında yükselmişti. Euro Bölgesi'nde geçen Ekim ayında, en yüksek yıllık artış yüzde 41,5 ile enerjide gerçekleşti. Enerjiyi, yüzde 13,1 ile gıda, alkol ve tütün ürünleri, yüzde 6,1 ile enerji dışı sanayi ürünleri ve yüzde 4,3 ile hizmetler izledi.

Ülkeler bazında en yüksek enflasyon oranı yüzde 22,5 ile Estonya'da saptanırken, bu oran Litvanya'da yüzde 22,1, Letonya'da yüzde 21,7 ve Hollanda'da yüzde 16,8 oldu. Avusturya'da enflasyon oranı yüzde 11,5, İtalya'da yüzde 12,6 ve Fransa'da da yüzde 7,1 oldu.

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da da Rusya-Ukrayna savaşı ile körüklenen enflasyon hız kesmiyor.

Ülkede Eylül‘de yüzde 10 olan yıllık enflasyon, enerji ve gıda fiyatlarındaki son yükselişle Ekim‘de yüzde 10,4’e çıkarak 1951'den bu yana, yani 71 yıldır görülen en yüksek seviyeye ulaşmıştı.

Enflasyon, Aralık 1951'de yüzde 10,5 olarak kayıtlara geçmişti. Ekim ayında yıllık bazda enerji fiyatlarındaki yüzde 43'lük artışın yanı sıra gıda fiyatlarında enflasyon oranının neredeyse iki katına denk gelen yüzde 20,3'lük yükseliş de dikkat çekiyor.

Ekim‘de bir önceki yılın aynı ayına göre doğalgaz fiyatları yüzde 109,8, akaryakıt fiyatları yüzde 22,3, elektrik fiyatları yüzde 26 arttı. Yemeklik katı ve sıvı yağlarda yıllık artış yüzde 49,7 olurken, süt ürünleri ve yumurta yüzde 28,9 ve ekmek ve tahıl ürünlerinde yüzde 19,8 artış görüldü. Alman hükümeti, ekonomide bu yıl yüzde 1,4 büyüme, gelecek yıl ise binde 4 küçülme bekliyor. Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın, ülke ekonomisine yönelik bir gün önce yayınlanan aylık raporunda, "Hükümet 2022/23 kış yarı yılında ekonomik üretimde bir düşüş bekliyor, bunun bir sonucu olarak 2023 için ortalama büyüme oranı biraz negatif olabilir" ifadesine yer verildi. Enerji krizi ve yüksek enflasyonun haneler ve şirketler üzerinde ağır bir baskı oluşturduğuna yer verilen raporda, enerji ve gıda fiyatlarında devam eden artışın satın alma gücü kaybına ve özel tüketimin azalmasına neden olduğu belirtildi.

Bu arada yapılan bir araştırma, enflasyonun özellikle düşük gelirli aileleri çok zor durumda bıraktığını ortaya koydu. Almanya Konjonktür Araştırmaları Enstitüsü’nün verilerine göre, geliri ortalamanın altında olan aileler, Kasım ayında Ekim ayına kıyasla ek yüzde 1,5'lik bir pahalılık ile karşı karşıya kaldı. Ailelerin giderleri geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 11,8 artmış oldu. Ekonomik durumu biraz iyi olan ailelerde ise pahalılık kendisini yüzde 8,4 olarak hissettirdi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG