Erişilebilirlik

Euro Bölgesi'nde İşsizlik Rekor Düzeyde


Euro Bölgesi’nde işsizlik oranı rekor düzeyde arttı. Ancak Avrupalı liderler, iki yıldır üye devletleri etkisi altına alan borç krizinin sona yaklaştığı yönünde güvence veriyor.

17 üyeli Euro Bölgesi’nde işsizlik oranı, Euro’nun para birimi olarak kullanıldığı 13 yıldan bu yana ilk kez yüzde 10,7’ye tırmandı. Rakamı bu kadar arttıran unsur Euro bölgesinin güneydeki üyelerinde işsizliğin ciddi boyutlara ulaşması. Oran İspanya’da yüzde 23, Yunanistan’daysa yüzde 20’yken, kuzeydeki üyelerde işsizlik çok daha düşük oranlarda seyrediyor.

Euro Bölgesi üyelerinin onayladığı kemer sıkma önlemleri, bütçe açıklarını azaltmayı başardı. Ancak kamu sektöründe istihdamın azaltılmasının yanı sıra, ücretlerde, emekli maaşlarında ve sosyal programlarda kesintiye gidilmesi, çalışanların ve emekliliklerin üzerindeki yükü attırmış bulunuyor.

Brüksel’de düzenlenecek iki günlük Avrupa Birliği zirvesi öncesinde konuşan Birlik Başkanı Herman Van Rompuy, yüksek işsizlik ve kemer sıkma önlemlerinin, Avrupa fikrini ve bunun ortaya attığı “toplumsal bütünlük” kavramını tehlikeye attığını söyledi. Van Rompuy, Avrupa’nın eşitsizlik ve yoksullukla mücadele etmesi gerektiğinin altını çizdi.

AB Başkanı, borç krizinin tam olarak sona ermediğini söylese de, yaşlı kıtanın bir dönemece yaklaştığına inandığını belirtti. Van Rompuy, şu ana kadar alınan tedbirlerin sonuç vermesine rağmen Avrupa Birliği liderlerinin sürekli alarmda olması gerektiğini de savundu.

Birlik liderleri yarın yeni bir anlaşma imzalayacak. Anlaşma AB’ye bir hükümetler-üstü yapı olarak üye devletlerin bütçelerini denetleme yetkisi verecek.

Şu ana kadar Euro Bölgesi’ne üye üç devlet girdikleri borç krizinden dolayı uluslararası yardım aldı. Bunlardan Yunanistan son iki yıl içinde iki kurtarma paketi alırken, İrlanda ve Portekiz’e bir kez yardım verildi.

Yunanistan, borç veren ülke ve bankaların istediği koşulları yerine getirmesi durumunda 173 milyar dolarlık ikinci kredi paketini alabilecek.

AB, Yunanistan’ın 142 milyar dolarlık borcunu da silme kararı almıştı.

XS
SM
MD
LG