Erişilebilirlik

'Evlilik Sonrası Barış' Filmine Büyük İlgi


'Evlilik Sonrası Barış' Filmine Büyük İlgi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Filistin asıllı New Yorklu yazar ve yönetmen Gazi Albuvili'nin 'Evlilik Sonrası Barış' adlı komedisi Amerika’da ve diğer ülkelerde gösterildiği festivallerde büyük ilgi görüyor. Film New York’ta aşkı ve kültür çatışmalarını gündeme getiriyor

Evlilik Sonrası Barış yalnız yaşayan ve cinsel takıntıları olan Arafat adlı bir gencin ve onun Amerikan tarzı yaşamını anlamayan Filistinli ailesinin öyküsünü konu alıyor.

Yazar, yönetmen ve oyuncu Gazi Albulivi, filmin kendi yaşamından kaynaklandığını anlatıyor. Albulivi Ürdün’de bir mülteci kampında doğduktan sonra ailesi Amerika’ya göç etmiş: “Gerçekte tek bildiğim yer Brooklyn. Benim için kültür şoku Brooklyn’de olmak değil, Filistin’de olmak. Filmde bunu görüyorsunuz.”

Yönetmenin bahsettiği sahnede Arafat, Batı Şeria’da görücü usulü evlilikten kaçarken gelin ve ailesi tarafından kovalanıyor.

New York’ta kadınların ilgisizliğinden şikayetçi olan Arafat, Amerika’da kalabilmek için sahte evlilik isteyen bir kadınla evleniyor. Üstelik kadın İsrailli.

Albulivi’ye göre, bu, tipik bir New York öyküsü ve siyasi bir mesaj taşımıyor: “Filmi bir New York komedisi olarak görüyorum. İzleyiciler İsrail-Filistin sorunlarıyla ilgili düşüncelerle izliyor ama bu senaryoyu ben yazdım ve kendimi anlattım. New York’a gelen İsrailli bir kızı filmde kullanmayı eğlenceli buldum. Siyaseti işin dışında tuttum. Bunu her zaman yapmaya çalışıyorum.”

Belki her zaman değil. Filmin Abu Dabi’deki galasında Albulivi’nin bir cinsel içerikli esprileri Arap basını tarafından boykot edildi.

Yönetmenin bundan sonraki filmi 11 Eylül saldırıları sonrası New York’ta yaşayan Osama isimli bir gencin flört edecek kimse bulamaması ile ilgili.

Albulivi: “Film o dönemle ilgili bir kartpostal gibi. Bu aynı zamanda umudun tekrar kazanılması ve affetmeyi bilen bir kentle ilgili. Kültürel olarak açık ve benim gibi birini bu olaydan sonra sahiplenen bir kentle ilgili.”

Geçen sonbaharda Evlilik Sonrası Barış Kudüs Film Festivali’nin açılış filmi olarak seçilen ilk Arap filmi oldu. Filmin yaz aylarında Türkiye’de de gösterilmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

VOA Türkçe Gazze protestolarının düzenlendiği üniversitede – 26 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:28:12 0:00
XS
SM
MD
LG