Erişilebilirlik

Evsizlere Seyyar Duş Hizmeti


Evsizlere Seyyar Duş Hizmeti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

San Francisco evsizlerin çok yoğun olduğu Amerikan kentlerinin başında gelir. Kentin merkezine haftada üç gün gelen bir otobüs, işte bu evsizlere duş imkanı sunuyor. Seyyar duş hizmeti, İspanyolcada “beni yıka” anlamına gelen Lava mae adlı bir sivil toplum kuruluşu tarafından sağlanıyor.

Sokakta yaşayanlar, duş gibi en basit ihtiyaçlarını bile gidermekte zorlanıyor. San Francisco’daki bir yardım kuruluşu, haftada üç gün duş hizmeti sunarak evsizlere bu konuda yardımcı oluyor.

Bütün eşyalarını katlanabilir alışveriş arabasında saklayan Martin Rodriguez de yıkanmak için gelmiş: “Evim yok. Sokaklarda yatıyorum. Bu mavi otobüste de duş alıyorum. Çok güzel bir hizmet.”

Eski bir otobüsü seyyar duşa dönüştürmek için İnternet üzerinden 75 bin dolar bağış toplanmasıyla başlayan projeye bir Internet şirketi de 100 bin dolar eklemiş.

Lava Mae’den Leah Filler, bunun eşine rastlanmayan bir hizmet olduğunu söylüyor: “Bildiğim kadarıyla kimse bizim yaptığımız gibi eski otobüsleri seyyar duşlara çevirmiyor; belediye, hükümet, sivil toplum ve özel sektörle aynı anda işbirliği yapmıyor.”

Gönüllüler, otobüsün temizlenmesine ve sorunsuz çalışmasına yardım ediyor. Lisa Olswing son üç aydır gönüllü olarak çalışıyor: “Bu iş beni çok mutlu etti. Ama sokakta yaşayan ve bu hizmeti kullanmak zorunda olan insanları görmek çok üzücü.”

Evsiz Justin Van Horn duş sayesinde kendisini temiz ve yenilenmiş hissettiğini söylüyor: “Cildime dokunduğumda temiz olmak ve güzel kokmak çok güzel.”

Lava Mae’nin kurucusu Doniece Sandoval, evsizler için aşevleri olduğunu ama temizlik konusunda çok az tesis olduğunu söylüyor: “Birçok yerden insanlar bizi arıyor ve seyyar duş programı başlatmak için yardım istiyor. Biz de bu çabaları nasıl destekleyeceğimizi araştırmaya başladık.”

Lava Mae adlı yardım kuruluşu, San Francisco’daki evsizlere hizmetini genişletmek için üç otobüsü daha seyyar duşa çevirmeyi planlıyor.

STÜDYO VOA

ABD Maliye Bakanı Yellen'dan İran'a yeni yaptırım sinyali – 16 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG