Erişilebilirlik

WHO’dan Moderna Aşısına Acil Durum Onayı


Dünya Sağlık Örgütü Moderna’nın elçi-RNA yöntemiyle geliştirdiği Corona virüsü aşısına acil durum kullanım onayı verdi. Bu WHO’nun onay verdiği beşinci aşı oldu.

WHO tarafından yapılan açıklamada ‘‘Amaç ilaçların, aşıların ve tanı araçlarının acil durumla mücadele için mümkün olduğunca hızlı erişilebilir hale gelmesi’’ denildi.

WHO Genel Başkan Yardımcısı Mariangela Simao, Cuma günü yaptığı açıklamada daha fazla aşıya erişimin önemini vurguladı. Dünyanın önde gelen aşı üreticilerinden ve yoksul ülkelere aşı götüren COVAX programının ana tedarikçilerinden Hindistan’ın ülke içindeki vakaların artması nedeniyle tedarik sorunları yaşaması salgınla mücadelede farklı aşılara erişimin önemini bir kez daha ortaya koymuş oldu.

Moderna bu hafta 2022’de üretim ağının kapasitesini 3 milyar doza çıkarmayı hedeflediğini açıklamıştı.

WHO’nun Aşı Uzmanları Stratejik Tavsiye Kurulu, Ocak ayında Moderna aşısını 18 ve üstü tüm yaş grupları için önermişti.

Pfizer ve Alman ortağı BioNTech’in aşısı 2020’nin sonunda WHO’dan onay alan ilk aşı olmuştu. O tarihten bu yana WHO AstraZeneca, Hindistan Serum Enstitüsü ve Johnson&Johnson’un aşılarına da onay vermişti.

WHO Çinli Sinopharm ve Sinovac firmalarının aşılarına onay verme konusunda ise gelecek haftasonuna kadar karara varacak.

XS
SM
MD
LG