Erişilebilirlik

Ezidiler de ‘Mülteci’ Olmak İstiyor


IŞİD’in Irak’ın Sincar Kasabasına saldırısından sonra kaçarak Türkiye’ye sığınan Ezidilerin büyük bölümü başka ülkelere gitti. Kalanlar da kamplarda yaşamlarını sürdürüyor. Kalan Ezidiler, artık bir ülkenin kendilerini kabul etmesini istiyor.

Bugün Dünya Mülteciler günü. Dikkatler Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılarda. Ancak onlar gibi olan başka bir kesim daha var, Irak’tan kaçan Ezidiler. IŞİD’in Sincan Kasabasına saldırmasının ardından 25 bin civarında Ezidi, kaçarak Türkiye’ye sığındı. Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak gibi illere yerleşen Ezidilerin bir kısmı zaman içinde geri döndü.

Son olarak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne ait kampta yaşayan 5 bine yakın Ezidi, belediyeye kayyum atanmasının ardından AFAD’a ait kampa gönderildi. Ancak kampa giden Ezidilerden büyük bölümü kaçak yollarla Avrupa’ya gitti. Kalanlar ise kampta yaşamlarını belirsizlik içinde sürdürüyor. Amerika’nın Sesi’nin telefonla ulaştığı bir Ezidi, kamptaki durumlarının iyi olmasına rağmen artık çözüm beklediklerini söyledi. Adının yazılmasını istemeyen Ezidi, “3 bin 500 kişiye yakın, deniz yoluyla kaçak olarak gitti. Biz de bekliyoruz. Arada sıra BM çalışanları gelip görüşmeler yapıyorlar bizimle ama şimdiye kadar bir gelişme olmadı. Bazılarımızı Amerika ve Kanada’ya göndermek istediler ama uzak diye kabul etmediler” dedi.

Daha önce BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Basın Sözcüsü olan İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi Başkanı Metin Çorabatır da Ezidilerin entegrasyonunun sağlanması gerektiğini söyledi. Amerikanın Sesi’ne konuşan Çorabatır, “Statüsüz, zor bir durumdalar, neticede kampta da olsa zor koşullarda yaşıyorlar. Artık unutulmuş bir grup gibi duruyor maalesef. Kimse bahsetmiyor. Bu kötü bir şey, böyle bir grubun olduğu genişliği ne kadar olursa olsun, güncel tutulması lazım, çözüm üretilmesi lazım. Sırf Yezidilere mahsus olmayan, bütün mültecileri, Suriyeliler de dahil, Türkiye mülteci kabul etmiyor, statü vermiyor, dolayısıyla geçici olarak varsayıyor. Hepsi, Afgan, Somali, Suriyelilerin ne sıkıntı varsa Yezidiler bu genel sıkıntılardan etkileniyor. Ancak Yezidilerin özel bir durumu var. Kendi ülkelerinde de özel bir azınlıktı. Çok felaket yaşadılar, dolayısıyla acıları daha da büyük, korukları büyüktü. Onlara da, psikolojik tedavi olsun, eğitim olsun, kendi inançlarını ne kadar yapabiliyorlar bilemiyorum ve bilgi yok. Bunların yapılması lazım. Hem mülteci olarak hepsine birtakım haklar verilmeli. Artık sayıları az, yerleştirme politikalarıyla başka ülkelere, isteyenleri başka ülkelere yerleştirmeye devam etmeli, kendi ülkesine giden var mı bilemiyorum? Onlara yardım etmeli. Asıl Türkiye’de kalanlara uzun vadeli, güvenli hissedecekleri şehirlerde ikamet ve destek verilmeli. Çalışma eğitim imkanları olsun verilmeli. Bunlar özel grup, etnik ve dini inanca mensup özel grup. Onlar için özel ihtiyaçları ve özel korkuları giderici adımlar atılması lazım. Üç senedir belirsiz bir statüdeler. İnsani ikamet gibi hakları olmayan bir statüde duruyorlar. Halbuki aralarında çok değerli insanlar var. Onlar da genelde uyum politikalarına tabi tutmak lazım. Özel ihtiyaçlarına dikkat ederek. Nedir özel ihtiyaçları? Grup olarak dağılmak istemiyorlar. Kendi güvenlikleri açısından, iskan verilecekse parçalayarak değil daha geniş gruplar halinde bir yerlere yerleştirilmeliler ve Türkiye’de geri dönünceye kadar kalıcı gibi düşünüp, entegrasyon politikaları uygulanarak dini hakları da dahil hakları verilmeli ”dedi.

Halen Mardin’in Midyat İlçesindeki kampta 1500 civarında Ezidi barınıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG