Erişilebilirlik

Fransız Solunda Yarış Başladı


Fransa'da iktidardaki Sosyalist Parti'den 9 politikacı, Nisan ve Mayıs aylarında iki turlu olarak yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adayını belirlemek üzere 20 Ocak'ta yapılacak ön seçimlere katılmak üzere başvurdu. Eski Başbakan Manuel Valls ile Hollande'a isyan ederek kabineden ayrılan iki eski bakan Arnaud Montebourg ile Benoit Hamon favori olarak gösteriliyor.

Fransız sağının en büyük partisi ana muhlaafet Cumhuriyetçiler'in (LR), sürpriz bir şekilde, ön seçimlerde muhafazakar sağcı François Fillon'u cumhurbaşkanı adayı olarak belirlemesinin ardından, şimdi de ülkenin iktidardaki partisi Sosyalist Parti ön seçim sürecini başlattı. Ön seçimde aday olacakların başvuru süresi dün akşam sone ererken, PS içinden 8, Radikal sol partiden de 1 politikacı ön seçimlere katılmak için baş vurdu.

Cumhurbaşkanı François Hollande'ın anketlerdeki düşük popülaritesi nedeniyle yeniden cumhurbaşkanlığına aday olmayacağını açıklamasının ardından solda yarış hızlandı.

PS içinden Jean-Luc Bennhamias, Gerard Filoche, Benoit Hamon, Arnaud Montebourg, Vincent Peillon, François de Rugy, Manuel Valls ve Fabien Verdier cumhurbaşkanlığı yarışına katıldı.

PS'den kadın aday yok

Daha önce Segolene Royal ile cumhurbaşkanlığı yarışında ilk kadın adayı ikinci tura çıkarma başarısını gösteren Sosyalist Parti'den bu yıl tek kadın aday çıkmadı. Hollande'ın hükumette dahi kadın erkek eşitliğine dikkat ederek sürdürdüğü kota politikasına rağmen, PS içinden tek bir kadın politikacı ön seçimlere katılamadı. Ön seçimlerin tek kadın adayı Radikal Sol Parti'nin adayı Hollande'ın eski bakanlarından Sylvia Pinel oldu.

Sol yelpazeden, ön seçime katılmayan Sol Cephe adayı Jean Luc Melanchon ile Hollande'dın Ekonomi Bakanı iken partiden istifa ederek "En Marche" adındaki hareketi başlatan Ekonomi eski Bakanı Emmanuel Macron da iddialı adaylar arasında yer alıyor.

Seçimler 23 Nisan'da

Fransız solu 20 ve 27 Nisan tarihlerinde iki turlu ön seçime gidecek. Ardından ülkede 23 Nisan ve 7 Mayıs tarihlerinde iki turlu Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak. Anketler, ülkenin güçlü aşırı sağ partisi Front National'in lideri Marine Le Pen'in önde olduğunu gösteriyor. Solun, merkez sağ adayı François Fillon'un karşısına çıkaracağı isim büyük önem taşıyor. Zira Marine Le Pen ilk turda birinci gelse de Fransız seçmeni ikinci turda "Cumhuriyetçi cephe" adı verilen oy kullanma taktiğini seçerek, aşırı sağın iktidara gelmesini engelliyor.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG