Erişilebilirlik

Fatih Akın’ın Irkçı Örgütü Konu Alan ‘Solgun’ Filmi Vizyonda


2000 ile 2007 yılları arasında 8'i Türk 10 kişiyi katleden aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör hücresini konu alan yönetmen Fatih Akın’ın ‘Aus dem Nichts’ (Solgun) adlı filmi Almanya’da vizyona girdi.

Geçen mayıs ayında Cannes Film Festivali'nde gösterilen film, eleştirmenler tarafından Akın’ın en iyi filmlerinden biri olarak tanımlanmış ve başrol oyuncusu Diane Kruger'e festivalin en iyi kadın oyuncusu ödülünü getirmişti.

Film Almanya'da yaşayan Türkiye kökenlilerde büyük travmaya neden olan, Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın olaylardaki kuşkulu rolü nedeniyle de, Almanya’nın yakın tarihinin en çok tartışılan konularından birine cesaretle el atıyor. ‘Aus dem Nichts’, kocasını ve oğlunu NSU’nun bombalı bir saldırısında yitiren genç bir Alman kadının öyküsünü anlatıyor.

Senaryosunu ülkenin en tanınan yönetmenlerinden Hark Bohm’la birlikte yazan Akın, filimin kurgusunda NSU’nun terör olayları sonrasında yaşanan olaylara sadık kalıyor.

Nitekim Alman eş Katja, kocasını ve oğlunu yitirdikten sonra, gerçekte de olduğu gibi, Alman polisi olayı Türk, Kürt ve Arnavut mafyasına bağlar ve aile eroin ticareti yapmakla suçlanır.

NSU cinayetleri çoğu küçük esnafa yönelik olduğundan Almanya’da ‘Dönerci cinayetleri’ olarak tanımlanmış, polis yıllarca Neonazi izini sürmek yerine, yaşananları Türk ve Kürt mafyaları arasında hesaplaşma olarak nitelemişti.

Filmde zanlılara karşı dava açan Katja, mahkemenin zanlılardan yana olduğunu görür. NSU üyelerinin serbest bırakılmasından sonra, Katja zanlıların izini sürer ve Yunanistan’da bulur, deniz kenarında bir karavanda yaşadıklarını tespit eder.

İntikam alma planları yapar. Katja, gizlice karavanın altına yerleştirdiği el yapımı bombayı patlamayı beklerken, bir kuşun karavana konmasıyla vazgeçer. Ancak daha sonra bombanın içinde bulunduğu çantayı sırtına alıp karavana binip patlatarak, intikamını alır.

2005 yılında yaptığı ‘Duvara Karşı’ filmiyle Berlinale’nin ‘Altın Ayı’sını alarak, sinema dünyasında isminden söz ettiren Fatih Akın, yeni filmde Alman güvenlik makamlarını ve özellikle yargı sistemini sert bir dille eleştirirken, Alman polisinin ve basınının Neonaziler yerine, Türkleri ve Kürtleri zan altında bırakmasını ‘skandal’ olarak tanımlıyor.

Kariyerinde ilk kez ana dilinde bir filmde rol alan Alman kökenli Hollywood yıldızı Diana Kruger’in yanı sıra Numan Acer, Ulrıch Tukur ve Johanes Kırsch gibi isimler de filmde rol aldı.

‘Aus dem Nichts’, Oscar ödüllerinde ‘Yabancı Dilde En İyi Film’ dalında yarışa katılacak. Oscar ödül töreni 4 Mart 2018 tarihinde Hollywood'da 90'ıncı kez düzenlenecek.

Film Türkiye’de 2 Şubat 2018 tarihinde ‘Solgun’ adı altında vizyona girecek. Bu arada Fatih Akın, bundan sonra yazar Sabahattin Ali’nin romanı “Kürk Mantolu Madonna”nın filmini yapmak istediğini açıkladı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG