Erişilebilirlik

FBI Aramasında Ele Geçirilen Bazı Dosyaların İçi Boş


Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Florida’daki evinde Ağustos ayında yapılan aramada ele geçirilen ve “gizli” ibaresi bulunan bazı dosyaların içinin boş olduğu belirtiliyor.

Adalet Bakanlığı, 8 Ağustos’taki aramada ele geçirilen materyallerin daha ayrıntılı envanterini açıkladı.

ABD Bölge Yargıcı Aileen Cannon’ın açıkladığı metaryal listesinde Mar-a-Lago’da bir ofis ve depo odasından alınan 33 kutunun içeriğine ilişkin bilgi yer aldı.

Envanter, ofisteki bir kutudan alınan gizli olarak işaretlenmiş 43 adet boş dosyanın olduğunu gösteriyor.

FBI Aramasında Ele Geçirilen Bazı Dosyaların İçi Boş
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

28 adet içi boş dosyanın üzerinde de “Personel sekreteri ya da askeri danışmana iade” etiketi yer alıyor. Bir depo dolabında da benzer şekilde boş dosyaların bulunduğu ifade ediliyor.

Yeni açıklanan ayrıntılı envanter, farklı gizlilik kategorisinde bulunan belgelerin zaman zaman kitap, dergi ya da gazete küpürleri gibi başka belgelerin arasına karışmış olduğunu da gösteriyor.

Envanterde, bazı dosyaların neden boş olduğu ya da içlerindeki belgelerin akıbeti konusunda bir bilgi yer almıyor.

ABD Adalet Bakanlığı, eski Başkan Donald Trump’ın ulusal savunmaya ilişkin bilgi ve belgeleri yasadışı olarak alıp almadığını ve bu belgeler ısrarla talep edilmiş olmasına rağmen iade etmeyerek soruşturmayı engellemeye çalışıp çalışmadığını soruşturuyor.

Trump’ın bilirkişi talebinde son durum

Yargıç Aileen Cannon’ın Trump’ın belgelerin incelenmesi için özel uzman/bilirkişi atanması talebini de bir süredir değerlendiriyor.

Dün Trump’ın avukatlarının ve Adalet Bakanlığı’nın üst düzey iki karşı istihbarat savcısının konuya ilişkin sözlü tezlerini dinleyen yargıç Cannon ise özel uzman/bilirkişi atanmasına ilişkin kararı erteledi.

Adalet Bakanlığı hafta içinde yaptığı başvuruda yargıçtan bu talebi ulusal güvenliğe zarar vereceği gerekçesiyle reddetmesini istemişti.

Adalet Bakanlığı, yapılan incelemede avukat-müvekkil gizliliği kapsamına giren sınırlı sayıda belge tespit ettiklerini ve bu nedenle bilirkişi atanmasına gerek olmadığını da kaydetmişti.

Bakanlık söz konusu belgeler Trump’a ait olmadığı için başkanlık yazışmalarının gizli kalmasını sağlayan “idari imtiyaz” kapsamına girmediğini ifade etmişti.

Yargıcın ele geçirilen kayıtlarla ilgili bağımsız bir inceleme yapmak üzere özel uzman atamayı kabul etmesi halinde Adalet Bakanlığı’nın yürüttüğü soruşturma yavaşlayabilir.

Ancak Yargıç Cannon dünkü oturumda, özel uzman/bilirkişi atansa bile, ABD istihbarat yetkililerinin ulusal güvenlik açısından yapacakları değerlendirme kapsamında ele geçirilen materyalleri gözden geçirmeye devam etmelerine izin verebileceği sinyalini verdi.

XS
SM
MD
LG