Erişilebilirlik

FBI New York Belediye Başkanı’nın Türkiye’den yasadışı bağış alıp almadığını soruşturuyor


New York Belediye Başkanı Eric Adams. Federal Soruşturma Bürosu (FBI) New York Belediye Başkanı Eric Adams’ın seçim kampanyası sırasında Türkiye’den yasadışı bağış alıp almadığını soruşturuyor. ABD basınındaki haberlere göre iddianamede Adams’a yönelik bir suçlama yer almıyor.
New York Belediye Başkanı Eric Adams. Federal Soruşturma Bürosu (FBI) New York Belediye Başkanı Eric Adams’ın seçim kampanyası sırasında Türkiye’den yasadışı bağış alıp almadığını soruşturuyor. ABD basınındaki haberlere göre iddianamede Adams’a yönelik bir suçlama yer almıyor.

Federal Soruşturma Bürosu (FBI), New York Belediye Başkanı Eric Adams’ın seçim kampanyası sırasında Türkiye’den yasadışı bağış alıp almadığını soruşturuyor. ABD basınındaki haberlere göre iddianamede Adams’a yönelik bir suçlama yer almıyor.

FBI görevlilerinin Eric Adams’ın seçim kampanyası bağış sorumlusu Brianna Suggs’ın evinde arama yaptığı ve Suggs'ın kamu yolsuzluğu soruşturması kapsamında sorgulandığı belirtildi.

FBI New York Belediye Başkanı’nın Türkiye’den yasadışı bağış alıp almadığını soruşturuyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:06 0:00

Haberi ilk olarak ulaştığı arama emrine dayanarak aktaran New York Times’a göre, Adams’ın kampanya sorumlusu Suggs’ın evinde Perşembe günü sabah saatlerinde arama yapıldı.

Habere göre Eric Adams’ın 2021’deki belediye başkanlığı seçimi kampanyasının, Brooklyn’deki bir inşaat şirketi ve Türk hükümetiyle, kendi adına siyasi katkıda bulunmak amacıyla başka birisinin parasını yasadışı olarak kullanma yoluyla, işbirliği yapıp yapmadığı soruşturuluyor.

Reuters da konuya ilişkin haberinde arama emrini görmediğini ve FBI’ın açıklama ve yorum taleplerine yanıt vermediğini belirtti. Habere göre Washington’daki Türkiye Büyükelçiliği’nden bir sözcü iddialardan yeni haberdar olduğunu söyledi.

Eric Adams Washington'daki toplantılarını son anda iptal etti

Demokrat Partili New York Belediye Başkanı Eric Adams’ın bugün hükümet yetkilileriyle göçmenler ve sığınma başvurusunda bulunanlar sebebiyle kentin yaşadığı barınma krizini görüşmek üzere başkent Washington’a gelmesi bekleniyordu. Ancak Adams’ın bu toplantıları son anda iptal ettiği belirtildi.

Soruşturma kapsamında evinde arama yapılan Suggs 2017 yılından bu yana Eric Adams için çalışıyordu. Suggs 2021 yılında Adams’ın başarılı seçim kampanyası sürecinde 18 milyon dolardan fazla bağış toplamayı başarmıştı.

Brianna Suggs’dan konuya ilişkin bir açıklama gelmedi. Eric Adams’ın seçim kampanyası sözcüsü kampanya avukatı Vito Pitta’nın açıklamasını paylaştı.

Pitta bu açıklamada Belediye Başkanı Adams’a soruşturma kapsamında ulaşılmadığını ve Adams'ın seçim kampanyasını her zaman en üst standartlara göre yürüttüğünü söyledi.

Eric Adams'a yönelik bir suçlama yok

İddianamede New York Belediye Başkanı Eric Adams’ın kendisine yönelik herhangi bir suçlama yöneltilmiyor.

Yetkililer son aylarda Adams’a yakın başka isimlere yönelik soruşturma açmıştı.

Temmuz ayında Manhattan Bölge Savcısı Alvin Bragg, kendi adına siyasi katkıda bulunmak amacıyla başka birisinin parasını yasadışı olarak kullanma yoluyla yasa dışı bağış topladıkları gerekçesiyle altı kişi hakkında iddianame açıklamıştı. Altı kişi kendilerine yöneltilen suçlamaları reddetmişti.

Türk dostu olarak biliniyor

New York Belediye Başkanı Eric Adams, katıldığı etkinlikler ve açıklamalarıyla "Türk dostu" olarak biliniyor.

Ocak ayında, New York'ta Türk iş insanlarının düzenlediği bir etkinlikte konuşan Adams, Türkiye Brooklyn ilçe yönetiminde görev alırken birçok kez Türkiye'ye gittiğini ve Türkiye'ye olan hayranlığını dile getirmişti.

New York Belediye Başkanı: “Türkiye Hayranıyım”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Adams ayrıca, Mayıs ayında Türkevi'ne düzenlenen saldırı sonrasında geçmiş olsun demek ve bilgi almak üzere Türkevi'ni ziyaret etmiş, Başkonsolos Reyhan Özgür'den bilgi almıştı.

New York Belediye Başkanı’ndan saldırıya uğrayan Türkevi’ne ziyaret
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Brianna Suggs kimdir?

Adams’ın seçim kampanyasındaki bağışlardan sorumlu olan 25 yaşındaki Suggs’ın, 2017 yılında Brooklyn belediye başkanıyken Adams'ın yanında stajyer olarak çalışmaya başladığı, iki yıl boyunca kampanyada çalışan Suggs’a toplamda 98 bin dolar ödendiği öğrenildi. VOA Türkçe’nin cep telefonundan ulaşmaya çalıştığı Suggs, telefonuna ve bırakılan mesajlara yanıt vermedi.

VOA Türkçe, soruşturmada adı geçen inşaat şirketi KSK Construction Group’un ortağı Erdan Arkan’a iddialarla ilgili ulaşmaya çalıştı. Arkan’ın, yoğun medya ilgisinden telefonlarına cevap vermediği öğrenildi. Arkan’ın, yakın arkadaşlarına göre, hakkındaki iddiaları, “kendisine yönelik bir komplo” değerlendirdiği belirtildi.

Arkan, New York Belediyesinden uzun yıllardır çok sayıda ihale alan, şu anda hayatta olmayan Oğuz Gürsel’in sahibi olduğu KİSKA inşaat şirketinin genel müdürlüğünü yürütüyordu. Arkan ve arkadaşları 15 yıl önce KİSKA’dan ayrılarak KSK inşaat şirketini kurdu. KSK’nın hiçbir belediye ya da kamu ihalesine girmediği, şirketin sadece apartman inşaatı yaptığı belirtildi.

VOA Türkçe’nin konuyla ilgili açıklama almak için ulaştığı Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği’nden de henüz bir yorum gelmedi.

"Ona güvendiğimiz, sevdiğimiz için bu etkinlikleri düzenledik"

CNN’in haberinde, Adams'ın geçmişte Brooklyn belediye başkanı olduğu sırada Türkiye'yi ziyaretlerinden birinin ardından kampanyasına mali desteğin güçlü biçimde arttığı, 2018 yılında Türk-Amerikalılar'ın New York'taki Ali Baba Restoranı'nda Adams için bağış toplama etkinliği düzenlediği belirtildi.

VOA Türkçe'nin sorularını yanıtlayan restoranın sahibi Ali Rıza Doğan, son 15 yıldır Brooklyn Belediyesi’yle her yıl iftar etkinlikleri düzenlediklerini, Adams için de bir kez değil üç kez kampanyasına bağış toplamak için etkinlik düzenlediğini belirtti.

Ali Rıza Doğan Alibaba Restauant sahibi
Ali Rıza Doğan Alibaba Restauant sahibi

Ali Rıza Doğan, "Eşim de ben de Adams için bağış yaptık. Ona güvendiğimiz, sevdiğimiz için bu etkinlikleri düzenledik. Her şey Amerikan yasaları doğrultusunda yapıldı. Kanunsuz hiçbir şey yapılmadı. Kendisini çok seviyor ve güveniyoruz. O sadece Türk toplumunun dostu değil, New York kentindeki her toplumun dostu. Evsizlerin dostu, sığınmacıların dostu’’ diye konuştu.

  • 16x9 Image

    Mehmet Sümer

    Mehmet Sümer, CNN Türk, Haber Türk ve TRT kanallarında haber spikeri, dış haberler muhabiri ve savaş muhabiri olarak çalıştı. TRT Bağdat Temsilciliği ve New York Temsilciliği görevlerinde bulundu. Irak, Ukrayna, Mısır ve Suriye iç savaş ve karışıklıkları başta olmak üzere dünyanın birçok noktasından canlı yayınlar, haber ve röportajlar yaptı. 2016 Aralık ayından bu yana Amerika'nın Sesi kadrosunda görev yapıyor.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG