Erişilebilirlik

FBI Trump'ın Rusya Hesabına Çalışıp Çalışmadığını Soruşturmuş


New York Times gazetesi, Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) ülke çıkarlarına karşı hareket edip etmediği yönünde Başkan Donald Trump aleyhinde soruşturma yürüttüğünü bildirdi. İnceleme, Trump’ın James Comey’i Mayıs 2017’de Rusya soruşturmasıyla bağlantılı olarak görevden almasını izliyor.

New York Times, eski güvenlik yetkilerine ve soruşturmaya yakın kişilere dayandırdığı haberinde, Trump’ın bilerek Rusya için çalışıp çalışmadığını, ya da bilmeden Moskova’nın etkisi altına girip girmediğini incelediğini belirtti.

Trump’ın dönemin FBI başkanını görevden almasının adaleti engelleme olup olmadığı yönünde soruşturma yürütüldüğü biliniyordu. Ancak gazeteye göre soruşturmanın Başkan’ın faaliyetlerinin ulusal güvenliğe tehdit oluşturup oluşturmadığının incelemesine kadar genişletilmesi kamuoyuyla paylaşılmadı.

Özel savcı Robert Mueller’in Rusya soruşturmasının başına gelmesinin ardından FBI’ın yürüttüğü bu soruşturma Mueller’e devredildi. Mueller ve ekibi, Trump’ın 2016 seçim kampanyasının Rusya’nın seçimlere müdahalesiyle olası bağlantısını inceliyor.

New York Times haberine Twitter üzerinden tepki veren Trump, “Wow! Başarısız New York Times gazetesinden, kovulan ya da çok fena nedenlerden dolayı görevlerinden ayrılmak zorunda kalan yozlaşmış FBI yöneticilerinin benim hakkında soruşturma açtığını öğrenmiş bulunuyorum. Bir gerekçe ya da kanıt olmadan, tümüyle adi, yalancı James Comey’i kovmamdan sonra” diye yanıt verdi.

Trump’ın seçim kampanyası sırasında Rusya’yla temasta olduğu yönünde bilinen bir kanıt yok. Başkan’ın kendisi de yasadışı bağlantısı olduğunu reddediyordu. Ayrıca Rusya da 2016 seçimlerine müdahale ettiği ya da Trump kampanyasıyla bağlantısı olduğu iddialarını yalanlamıştı.

Comey’i eninde sonunda kovmayı planladığını söylese de, Trump’ın Rusya soruşturmasıyla bağlantılı olarak FBI başkanının işine son vermesi, soruşturmayı durdurmadığı gibi, Trump’ın tüm itirazlarına rağmen FBI’ın iki önceki başkanı olan Robert Mueller’in soruşturmayı devralmasına yol açtı.

Demokrat Partililerin seçimi kaybetmeyi hazmedemediği için kampanyası hakkında inceleme yürütüldüğünü savunan Trump, Rusya soruşturmasını kendisine yönelik bir “cadı avı” olarak niteliyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG