Erişilebilirlik

FED Faiz Artışı Haziran'da mı?


FED Faizleri Haziran'da mı Arttıracak?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

Amerika Merkez Bankası FED faiz oranlarının yakın gelecekte artacağını açıkladı. FED faizleri arttırma konusunda artık ‘sabırlı’ davranmayacağını bildirdi. Ancak faiz artışı hemen beklenmiyor.Uzmanlara göre ilk artış Haziran ayında gelebilir

Dünya finansal krizle boğuşurken Amerika Merkez Bankası FED faiz oranlarını rekor seviyelerde düşürdü ve borçlanma masraflarını azaltarak ekonomiyi canlandırmaya çalıştı.

Amerika’nın Sesi, Bankrate.com’dan finans uzmanı Freg McBride’la Skype aracılığıyla görüştü. McBride, “Merkez Bankası açıklamada ‘sabırlı,’ sözcüğünü kullanarak Haziran ayında faizleri yükseltebileceğini ima etti ama bu da o günkü koşullara bağlı” şeklinde konuşuyor.

İstihdam pazarındaki iyileşmeye rağmen FED Başkanı Janet Yellen henüz istenilen noktaya gelinmediğini söyledi.

Merkez Bankası’na göre Amerika’da büyüme Aralık ayındaki toplantıdan buyana biraz yavaşladı, ancak bunun nedeni petrol fiyatlarındaki düşüş ve doların değerinin artması. Yellen, “İhracatta düşüş yaşandığını gözlemledik. Güçlü dolar bunun nedenlerinden biri olabilir. Ancak doların gücü aynı zamanda kısmen Amerikan ekonomisinin gücünü yansıtıyor.” diye açıklama yapıyor.

Diğer gelişmiş ekonomilere göre Amerika son derece iyi durumda. Manpower şirketi araştırma uzmanı Chris Layden’a göre, son anketler işçi talebinin istikrarlı biçimde büyümeyi sürdürdüğünü gösteriyor.

Layden, son 6-7 yıl içinde ürün ve hizmetlere talebin yavaş yavaş arttığını gördüğünü belirtiyor. Bunun da işverenlerin güvenini güçlendirerek işe alımları arttırmalarını sağladığını düşünüyor.

Amerika Merkez Bankası, işsizliğin 2015’te de düşmeyi sürdürmesini bekliyor ve oranın yüzde 5’e kadar inebileceğini tahmin ediyor. Enflasyonun da Merkez Bankası’nın istediği yüzde 2’nin altında kalması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG