Erişilebilirlik

FED faizleri sabit tuttu, indirimlerden önce enflasyondaki yavaşlama konusunda daha fazla 'güven' gerektiğini bildirdi


ABD Merkez Bankası, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin iki gün süren toplantısı sonucu faizleri sabit tutma kararı aldı, enflasyon risklerine karşı son derece dikkatli olmaya devam edildiği kaydedildi.
ABD Merkez Bankası, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin iki gün süren toplantısı sonucu faizleri sabit tutma kararı aldı, enflasyon risklerine karşı son derece dikkatli olmaya devam edildiği kaydedildi.

Faiz oranlarında değişiklik yapmayan ABD Merkez Bankası (FED), enflasyon kaygılarını ekonomiye yönelik diğer risklerle dengeleyen politika açıklamasında, önümüzdeki aylarda faiz oranlarının düşürülmesi yönünde büyük bir adım attı.

ABD Merkez Bankası'nın son politika açıklamasında faiz indiriminin yakın olduğuna dair bir ipucu verilmedi. Hatta Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) "enflasyonun FED'in hedefi olan yüzde 2'ye doğru sürdürülebilir bir şekilde ilerlediğine dair daha fazla güven kazanana kadar hedef aralığını düşürmenin uygun olacağını beklemediği" belirtildi.

FED, iki günlük toplantının ardından yaptığı açıklamada, "Enflasyon geçtiğimiz yıl boyunca azaldı, ancak yüksek seyretmeye devam ediyor" dedi ve yetkililerin "enflasyon risklerine karşı son derece dikkatli olmaya devam ettiğini" yineledi.

Bu söylem, faiz indirimlerinin Mart ayı gibi erken bir tarihte başlamasını bekleyen yatırımcılar için olumsuz bir anlam taşıyor.

Aracı kurum Pepperstone'dan piyasa uzmanı Michael Brown, "FED'in piyasanın fiyatladığı kadar hızlı bir gevşeme için acele etmediği açık, ilk faiz indiriminin kilidini açmak için daha umut verici enflasyon verileri gerekiyor" dedi.

Ancak FED aynı zamanda istihdamla ilgili endişelere de işaret etti ve enflasyonun beklendiği gibi önümüzdeki aylarda düşmeye devam etmesi halinde politika faizini düşürmenin kapısını açtı.

Hem istihdam hem de enflasyon hedeflerine ulaşmaya yönelik risklerin "daha iyi bir dengeye doğru ilerlediğini" belirten FED, merkez bankasının faiz oranlarını yükseltme eğiliminde olduğu ve risklerin artan fiyatların yarattığı risklere doğru eğimli olarak görüldüğü yaklaşık iki yılı sona erdirdi.

FOMC, "Federal fon oranı için hedef aralığa yönelik herhangi bir ayarlamayı değerlendirmede veriler, gelişen görünüm ve risk dengesi dikkatle değerlendirilecektir" dedi.

FED'in 13 Aralık'ta yayınladığı bir önceki bildiri, faiz indirimlerini göz önünde bulundurmayan bir söylemle, "herhangi bir ilave politika sıkılaştırmasını" değerlendireceği koşulları ortaya koymuştu.

Fed'in oybirliğiyle kabul edilen son açıklamasında, ABD bankacılık sisteminin sağlam ve dirençli olduğuna dair daha önce kullanılan ifade kaldırılarak, geçen yıl bir dizi bölgesel kredi kuruluşunun iflas etmesinin artık daha az risk teşkil ettiği belirtildi. Ayrıca daha sıkı finansal ve kredi koşullarının ekonomik faaliyetler, işe alımlar ve enflasyon üzerinde baskı yaratabileceğine dair ifade de kaldırıldı.

Açıklama, yatırımcıları ve kamuoyunu gelecek faiz indirimlerinin zamanlaması ve hızı konusunda yönlendirmekten kaçınırken, mevcut politika faizini, fiyat baskılarının arttığı 2022 yılının Mart ayında başlayan agresif bir parasal sıkılaştırma döngüsünün zirvesi olarak işaretledi.

Enflasyon yedi aydır FED'in hedefinin altında seyrederken, ABD ekonomik büyümesi ve istihdam piyasası büyük ölçüde sabit kaldı.

FED Çarşamba günkü açıklamasında, ekonomik faaliyetin "sağlam bir hızda genişlediğini," iş kazanımlarının "güçlü kalmaya devam ettiğini ve işsizlik oranının düşük kaldığını" kaydetti.

FED yetkilileri bu haftaki toplantılarında yeni ekonomik öngörüler yayınlamadı. 12-13 Aralık'taki toplantıda politika faizinin bu yıl içinde 75 baz puan düşürülmesi öngörülmüş, ancak enflasyonun aşağı yönlü seyrini sürdürdüğünü gösteren daha fazla veri elde edilene kadar bir başlangıç tarihi belirleme konusunda isteksiz davranmışlardı.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG