Erişilebilirlik

Federal Çalışanlara TikTok Yasağı Tasarısı Komisyona Geliyor


ABD Senatosu’nun İç Güvenlik ve Devlet İşleri Komisyonu’nun önümüzdeki hafta TikTok adlı sosyal medya uygulamasının devlet tarafından federal çalışanlara verilen telefonlarda kullanımını yasaklayacak tasarıyı oylaması bekleniyor.

Tasarı, ilgili komisyonda 22 Temmuz tarihinde görüşülecek. Tasarıyı Cumhuriyetçi Partili Missouri Senatörü Josh Hawley hazırladı.

Kullanıcılara kısa videolar yayınlama olanağı süren TikTok uygulaması, Çinli ByteDance adlı bir şirkete ait. Amerika’da özellikle gençler arasında yaygın olan uygulamanın kullanıcıların kişisel bilgilerini alıyor olması nedeniyle güvenlik konusunda kaygılar hakim. Şirket verilerine göre ABD’de yaşları 16 ila 24 arasında değişen 26,5 milyon kişi Tiktok uygulamasını kullanıyor.

Tasarıyı hazırlayan Senatör Hawley, şirketin kullanıcı bilgilerini Çin hükümetiyle paylaşmasına dair kaygılar nedeniyle yasaklanmasını talep ediyor.

Hawley, tasarıyı ilk duyurduğu Mart ayında gazetecilere yaptığı açıklamada, “Federal çalışanlar açısından bunun ciddi bir güvenlik riski olduğu şüphe götürmez. Gerçekten Çin’in tüm federal çalışanlarımızın konum olarak nerede olduklarını bilmesini istiyor muyuz?” demişti.

Buna kaygılara karşın TikTok şirketi Sözcüsü Jamie Favazza, Amerikalı kullanıcıların tüm verilerinin Virginia ve Singapur’daki bilgisayarlarda tutulduğunu ve çalışanların bu verilere erişimi konusunda son derece sıkı kurallarını olduğunu söyledi. Şirket ayrıca yüksek standartta bir güvenlik sistemi geliştirilmesi konusunda da Amerika'daki ekiplerinin çalışmalara devam ettiğini belirtiyor.

Güvenlik kaygıları nedeniyle Amerika’da bazı devlet kurumları TikTok uygulamasının kullanımını yasaklamış durumda.

Son olarak ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Çin menşeli sosyal medya uygulamalarının yasaklanması konusunda arayış içinde olduklarını, listede Tiktok’un da bulunduğunu söyledi. Pompeo, ABD vatandaşlarının Çin şirketleri tarafından üretilmiş sosyal medya uygulamaları konusunda dikkatli olmalarını istedi. Çin’de yürürlükte olan bir yasa uyarınca Çinli şirketlerin Çin ulusal istihbaratını desteklemek ve işbirliği yapmak gibi bir yükümlülüklerini bulunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG