Erişilebilirlik

Ferguson Olayları Obama İçin Çok Özel


Ferguson Olayları Obama İçin Çok Özel
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Missouri eyaletinin Ferguson kentinde çıkan ırkçı şiddet olayları Başkan Obama için çok özel bir konu olma niteliği taşıyor. Birçok Amerikalı için Obama’nın ülkenin ilk siyah başkanı olarak seçilmesi ırk ilişkilerinde bir dönüm noktası oldu

Amerika’nın Missouri eyaletinin Ferguson kentinde çıkan ırkçı şiddet olayları Başkan Barack Obama için kendisiyle derin kişisel bağlantısı olan bir konu niteliği taşıyor. Birçok Amerikalı için Obama’nın ülkenin ilk siyah başkanı olarak seçilmesi ırk ilişkilerinde bir dönüm noktası oldu. Şiddeti sona erdirmeye siyasi öncelik veren Obama haftabaşında yeniden sükunet ve anlayış çağrısı yaptı.

Ferguson kenti Obama’nın ulaşmasını umduğu yaraları sarma zamanını bekliyor.

Tatiline ara veren Başkan Obama Beyaz Saray’a dönerek Adalet Bakanı Eric Holder ile görüştü. Holder siyah bir gencin bir beyaz polis tarafından öldürülmesi olayının yönetim tarafından bağımsız olarak soruşturulması çabalarına öncülük ediyor.

Obama basın brifingi sırasında anlayış çağrısı yaptı: “Ferguson’da haklı olarak acı duyan ve yanıt arayan bir topluluk için bir kez daha birbirimize bağırıp çağırma yerine anlayış gösterme çağrısı yapıyorum. Birbirimizi yaralamak yerine ilişkilerimizi iyileştirmeliyiz. Amerikalılar olarak bu anı ortak insanlık değerlerimize sarılarak değerlendirmeliyiz.”

Öldürülen 18 yaşındaki gencin ailesi gerçeği bulmak için otopsi istedi. Adalet Bakanı Holder de yönetimin gerçeği aydınlatma ve sükuneti sağlama çabaları çerçevesinde federal uzman tarafından ayrı bir otopsi yapılması için talimat verdi.

Obama için bu kişisel bir konu. 2012’de Florida’da Trayvon Martin adlı bir başka siyah gencin öldürülmesinden sonra Obama ülkesinde ırk ilişkilerini nasıl gördüğünü açıklamıştı: “Siyah Amerikalılar’ın çoğu bir supermarket girdiklerinde yakından izlenir. Yine çoğu bir caddeden geçerken otomobil kapılarının kilitlendiği sesi duyar. Bu, senatör olmadan önce benim de başıma geldi.”

Howard Üniversitesi’nden Profesör Gregg Carr, siyah Amerikalılar’ın beyazlara kıyasla çocuk ölümleri ve cezaevinde yatma oranları yüksek, buna karşın gelir ve eğitim düzeyleri düşük kaldıkça ırk ilişkilerinde köklü bir değişiklik olmayacağını söylüyor: “Beyaz Saray’da ve Adalet Bakanlığı makamında oturan kişilerin rengine, yani Obama ve Holder’a bakarak bu sorunların çözümünde hızlı bir eylem beklentisine girebilirsiniz. Ancak bu çok zayıf bir beklentidir. Çünkü Obama siyah Amerika’nın değil kendisinin sık sık hatırlattığı gibi Amerika Birleşik Devletleri’nin başkanıdır.”

Başkan Obama, bağımsız soruşturma yürüten federal yetkililerle görüşmek üzere Adalet Bakanı’nı Ferguson’a gönderdi.

Obama gerçeğin ortaya çıkmasının sonuçta Ferguson’a barış getireceğini ve ülkenin ırklar arası gerginliği aşmasını sağlayacağını umuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG