Erişilebilirlik

Ferguson'da Gerginlik Sürüyor


Ferguson'da Gerginlik Sürüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Missouri eyaletinin Ferguson ilçesinde polis karşıtı gösteriler devam ediyor. 9 Ağustos'ta beyaz bir polis memurunun silahsız siyah bir Amerikalı genci öldürmesiyle başlayan protestolar üzerine Beyaz Saray, Adalet Bakanı Eric Holder’ı, Ferguson'a gönderdi

Şiddet dolu protestolar, Ferguson’daki barışçı gösterileri gölgeliyor. Ferguson günlerdir süren ayaklanma ve yağmacılığın bıraktığı izleri temizlemeye çalışıyor.

Yüzlerce gönüllü harabeye dönen mahallenin temizlenmesine yardım ediyor.

Bu restoran iki kez saldırıya uğramış.

9 Ağustos günü beyaz bir polis memurunun öldürdüğü 18 yaşındaki siyah Amerikalı Michael Brown için geçici bir anıt mezar yapılmış.

Birçoklarına göre bu olay, Amerika’da kemikleşmiş ve çözülemeyen bir sorunun patlama noktası oldu.

“Amerika’da siyah-beyaz bölünmesi devam ediyor. Siyahlar ve beyazlar arasında gerçek bir iletişim başlayıncaya kadar da bu sorunun çözüleceğini sanmıyorum.”

Rahip Edwin Bass ve diğer dini liderler, Ferguson’a gelen Adalet Bakanı Eric Holder ile görüştü.

Federal Soruşturma Bürosu FBI, muhtemel insan hakları ihlallerini incelerken, yerel polis ve eyalet polisi de kendi soruşturmasını yürütüyor.

Erma Dupree gibi birçok Ferguson sakini şiddeti kınarken adaletin yerini bulmasını istiyor:

“Güç ve yetkiyi geri almaya kararlıyız. Bu gösteriler sadece polis memurlarına karşı yapılmıyor. Siyasetçiler de sorumlu. Adaletsizlik yapıldığını düşünüyoruz.”

Uluslararası Af örgütü, polisi barışçı göstericilerin haklarını ihlal etmekle suçladı. Ancak polis memurları bu suçlamayı reddediyor.

Başkomiser Ronald Johnson, barışçı göstericileri, şiddet yanlısı küçük bir gruptan korumaları gerektiğini söylüyor:

“Suça yatkın olanların masum insanların arkasına saklandığına ve onları riske attığına şahit olduk. İfade özgürlüğümüz sahip olduğumuz büyük değerlerden biri. Niyetimiz bu özgürlüğü kısıtlamak değil.”

Bass, Adalet Bakanlığı’nın Brown olayını soruşturmasının çok önemli olduğunu söylüyor:

“Eğer doğru karar alınır ve uygulanırsa, bu bölge huzura kavuşur. Bölge sakinleri, kendilerine adil davranılmadığını hissederse, huzursuzluk devam eder.”

Bass ve diğer dini liderler, soruşturma sonuçlanıncaya kadar, Ferguson’daki gerginliği yatıştırmaya çalışacaklarını söylüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG