Erişilebilirlik

Fidan’dan İsveç’e ülkedeki Kuran yakma eylemlerini durdurma çağrısı


2023'ün Ocak ayında Danimarkalı aşırı sağcı siyasetçi ve aynı zamanda İsveç vatandaşı olan Rasmus Paludan'ın Stockholm'de Kuran yakması sonrası göstericiler İstanbul'daki İsveç Başkonsolosluğu önünde eylem yapıyor
2023'ün Ocak ayında Danimarkalı aşırı sağcı siyasetçi ve aynı zamanda İsveç vatandaşı olan Rasmus Paludan'ın Stockholm'de Kuran yakması sonrası göstericiler İstanbul'daki İsveç Başkonsolosluğu önünde eylem yapıyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan dün, İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom ile telefonda görüştü.

Reuters haber ajansının Dışişleri Bakanlığı’ndan bir kaynağa dayandırdığı habere göre Fidan, Stockholm’e ülkedeki Kuran yakma eylemlerini önlemek için somut adımlar atma çağrısında bulundu.

Kaynak, Fidan’ın Billstrom ile telefon görüşmesinde, ifade özgürlüğü ardına saklanarak bu tür “alçak eylemlerin” sürdürülmesinin kabul edilemez olduğunu belirttiğini söyledi.

Kaynak, Fidan ve Billstrom'un İsveç'in NATO’ya üyelik başvurusu hakkında da konuştuklarını ekledi.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson dün, Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ile konuştuğunu ve ikilinin durumun tehlikeli olduğu konusunda hemfikir olduğunu söyledi.

Instagram hesabından yaptığı paylaşımda Kristersson, "Dayanıklılığımızı güçlendirecek önlemler almamız gerekiyor" dedi.

İsveç hükümeti bu ay, polise ülke güvenliğini tehdit eden gösterileri durdurma imkanı vermek için Kamu Düzeni Yasası’nın değiştirilebilme ihtimalini inceleyeceğini açıklamıştı.

Kristersson, "Nihayetinde bu, özgür ve açık toplumlarımızı, demokrasimizi ve vatandaşlarımızın özgürlük ve güvenlik hakkını savunmakla ilgili" dedi.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom yorum yapmayı reddetti.

Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen dün ülkenin resmi yayın kuruluşuna yaptığı açıklamada Kopenhag’ın, yetkililerin Kuran nüshalarının diğer ülkelerin büyükelçiliklerinin önünde yakılmasını engellemesini sağlayacak “yasal bir araç” bulmaya çalışacağını söyledi.

İsveç ve Danimarka, son haftalarda Kuran’ın yakıldığı veya zarar verildiği protestolara sahne olmuştu. Protestolar, Müslümanlar arasında öfkeye neden olmuştu.

Ülkedeki eylemler sonrası İsveç’in Bağdat Büyükelçiliği, öfkeli protestocular tarafından basılmış ve ateşe verilmişti.

Forum

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG