Erişilebilirlik

Filipinler’de Duterte Karşıtı Gösteri


Filipinler’in başkenti Manila’da Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’yi protesto için binlerce kişi biraraya geldi.

Protestocular başkent Manila sokaklarında birçok noktada 1972 yılında Başkan Ferdinand Marcos’un sıkıyönetim ilan ettiği günde toplandı. Bu kanlı yönetim 1981 yılına kadar sürmüş o dönemde yaşanan ayaklanmalar sonucu Marcos istifa etmek zorunda kalmıştı.

Protestocular Duterte’nin de hayranlık duyduğu Marcos gibi otoriter bir tavır sergilediğine dikkat çekiyorlar. Duterte geçen yıl iktidara geldikten hemen sonra uyuşturucu çetelerine karşı büyük bir polis operasyonu başlattı ve binlerce kişi uyuşturucu satıcısı olduğu şüphesiyle bu operasyonlarda öldürüldü.

İnsan hakları örgütleri ve birçok yabancı ülke Duterte’yi bu ölümler nedeniyle kınadı. Ancak alçakgönüllü tavrı ve kullandığı kaba dil Duterte’nin Filipinler’de halkın geniş kitlelerinden destek almasını sağladı. Duterte, Filipinler’in güneyinde İslamcı direnişçilere karşı savaşmak için kullandığı sıkı yönetimi ülkenin tamamına yaymakla tehdit etti. Çarşamba günü de polise “Kendi çocuklarının da uyuşturucu işine girdiklerini tespit ederlerse onları da vurmaları” talimatını verdi.

Filipinler’de Duterte Karşıtı Gösteri
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG